Tijd voor bezinning

Op Facebook kondigde ik het al aan: 2020 gaat er duidelijk anders uit zien dan alle voorgaande jaren voor mij. En nee, ik ben niet zwanger… De veranderingen in mijn leven hebben te maken met minder vrolijke gebeurtenissen.

Uit het veld geslagen

Iedereen die mij prive kende, en ook iedereen die mijn website aandachtig gelezen heeft, wist dat mijn partner en ik een kudde schapen hadden. Hadden inderdaad. Sinds december 2019 hebben wij geen schapen meer. Met pijn in ons hart heeft Rick de beslissing moeten nemen om afstand te nemen van de dieren. Hij heeft jaren lang al zijn energie, liefde en geld gestoken in het opbouwen van een schaapskudde. Het was een hele bijzondere, maar ook zware tijd. Van de dieren kregen we wel veel liefde en mooie ervaringen, maar verder hielden we er weinig aan over. Het beroep van “nieuwetijds” herder was niet passend in ons leven, en misschien gewoon niet passend in deze maatschappij.

Uiteraard is mijn partner van slag. Uit het veld geslagen. Het zal tijd en moeite kosten om van dit grote verlies te herstellen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken om onze route bij te stellen en in verloop van tijd nieuwe dromen voor ogen te zien. Voordat het zover is, is tijd voor bezinning nodig.

Een verdrietig afscheid

De schapen zijn helaas niet het enige dierbare dat wij in 2019 verloren hebben. Met heel veel verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve (schoon)moeder. Rick’s ma was plots heel ziek geworden en veelte snel uit ons midden gerukt. We hadden eerst nog gedacht en gewenst dat we met de familie een midweekje rond kerst in een huisje samen konden zijn, maar de ziekte nam al zo snel de overhand, dat we alleen nog een mooie kerstdag samen mochten hebben.

Zo kregen we niet alleen te maken met het einde van een carrière, maar ook met het einde van een leven. Hoe kan je na zo’n groot verlies gewoon verder gaan…?

Love

Alle gebeurtenissen van het afgelopen halve jaar brengen mij het inzicht wat werkelijk belangrijk is in mijn leven: de liefde en verbinding met mijn familie en vrienden.

Hoe nu verder?

Alle gebeurtenissen van het afgelopen halve jaar, en uiteraard ook alle ervaringen van de jaren ervoor, zetten mij nu op een nieuw spoor. Ik ga nieuwe beslissingen nemen, en ik heb al nieuwe beslissingen genomen. Hoe 2020 eruit gaat zien weet ik niet precies. Ik ben niet helderziend. Wel neem ik nu tijd om een nieuw beeld te vormen van mijn toekomst. Wat wil ik wel? Wat wil ik niet meer? Bezinning, evaluatie en visualisatie gaat me helpen om na deze moeilijke periode weer een positief toekomstbeeld te krijgen. En dan is het aan mij om nieuwe stappen te zetten en vorm te geven aan dat toekomstbeeld.

Natuurtherapie in een andere vorm

Heel concreet heb ik voor Natuurtherapie besloten om de eerst komende tijd een bezinningspauze in te lassen. Ik bied al sinds eind 2019 geen anamneses en massages meer aan. Mijn praktijkruimte is opgezegd, de meeste meubels uit de praktijk zijn al voor de kerstvakantie naar Het Goed (kringloopwinkel) gebracht. Ik ben op dit moment niet aangesloten bij een beroepsvereniging, wat betekend dat eventuele sessies ook niet bij de zorgverzekeraar vergoed worden. In het kort: ik geef dus op dit moment officieel geen therapie.

Natuurtherapie verdwijnt niet helemaal. Natuurtherapie blijft bestaan. Ik ga het langzaam in een nieuw jasje steken. Ben je benieuwd hoe ik mijzelf en mijn bedrijf ga ontwikkelen? Ik wel!

Wat ik voor nu weet is dat ik ga blijven schrijven. Inspiratie op Instagram. Foto’s op Facebook. En weetjes hier op mijn website. Ik blijf graag mijn inzichten delen. Wie weet steek jij er wel iets van op.

Ik ga mij ook verder ontwikkelen en specialiseren op medisch vlak. De ziekte van Lyme blijft mij interesseren. Net als alle psychische uitdagingen van het leven. Iriscopie en het inzetten van dieren als assistent blijft zeker een onderdeel van mijn werk.

Waarvoor nu nog beschikbaar?

Op dit moment, ben ik niet beschikbaar voor persoonlijke afspraken. Bovenop mijn eigen persoonlijke redenen om me terug te trekken, geeft de regelgeving rondom Covid-19 duidelijke restricties met betrekking tot persoonlijk contact. Totdat deze zijn opgeheven, ben ik alleen online en via de telefoon bereikbaar.
Zodra we met elkaar door de corona-crisis heen zijn, laat ik je weten waarvoor je weer bij mij terecht kunt komen. In de agenda hou ik bij welke workshops er wel en niet door gaan. Kijk daar alvast of er voor jou een passend onderwerp tussen zit. Zoals gezegd, ben ik nog steeds via de mail of telefoon beschikbaar als je een vraag hebt. Vraag gerust! Als ik je niet verder kan helpen, ken ik wel iemand die je wellicht verder kan helpen.