De 3 Reigers

Daar zaten ze! Keurig op een rijtje, aan de over van de beek. Het was een regenachtige dag. Het was op veel plekken nog wit van de sneeuw die er afgelopen nacht gevallen was. Het was niet heel koud. De dooi had al ingezet.

Langs deze beek had ik wel vaker reigers ontmoet. Ze komen hier graag voor de vele kleine visjes die er te vangen zijn. Toen ik bij de beek aan kwam had ik de eerste reiger al snel gezien. Hij (of zij?) had mij en mijn hondjes (Lizzy en Maggie) ook al gezien en vloog al snel een eindje in de richting die wij ook op liepen. Ik hield Lizzy en Maggie naast me. De reiger had ook de weg over kunnen vliegen en ik wou heel zeker niet dat de hondjes er achteraan zouden rennen.

Lizzy en Maggie bleven heel keurig naast mij lopen en ik liep langzaam, behoedzaam in de richting van de reiger. Weer vloog hij op. En landde een stukje verder. Hij was weer voor ons uit gevlogen en zat nu op de oever waar wij ook liepen. Het was een mooi gezicht. Hoe gracieus hij opsteeg en zachtjes hij neerstreek. Hij paste precies tussen het wit van de sneeuw, het donker bruin van de kale bomen en het diep grijs van de beek. Met die schutkleur is het niet vreemd dat de reiger zich goed kan verstoppen. Zo lang hij stil zit lijkt hij onzichtbaar.

Vandaar dat ik zijn maatjes (of in ieder geval soortgenoten) ook pas later zag. Eigenlijk zaten de andere twee reigers helemaal niet zo ver van de plek waar die eerste reiger was geland. De eerste reiger zat het dichtste bij ons op het pad langs de beek, de tweede had z’n voeten in het water bij het dammetje en de derde zat bij de brug. Alle drie zaten ze aan de oever waar wij ook liepen. Ze zaten keurig op 1 rij!

Uiteraard had ik mijn telefoon met camera gepakt en deed een poging om dit bijzondere moment vast te leggen. Met meer en minder succes, zoals je ziet.

Wat het meeste indruk op mij maakte, was de uitstraling van die eerste reiger. Hij was heel kalm en toch actief. Hij maakte geen zenuwachtige of onzekere bewegingen. Hij zat heel rustig op de oever, hield ons duidelijk in de gaten. En als we voor hem te dicht bij kwamen, kwam hij soepel in beweging. Hij aarzelde daarbij niet. Hij keek, sprong op, vloog en landde. Het was 1 vloeiende beweging. Hij straalde zekerheid en daadkracht uit, en een alles overheersende rust.

De reiger als symbool

Ik was erg benieuwd wat de reiger mij als leermeester te vertellen heeft. Nadat ik er zelf over na gedacht heb, mijn man het verhaal verteld had en ook zijn mening gehoord had, ben ik op internet gaan zoeken wat er over de reiger als symbool te lezen is. Hier mijn samenvatting.

Geduld is een schone kunst

De rust die de reiger uitstraalde was voor mij op dit moment een van de belangrijkste aspecten. Het raakte mij, dat de reiger zo veel rust heeft terwijl hij dus door mij en mijn honden werd “weg gejaagd” (we liepen uiteraard wel ook heel rustig) en dat de reiger zelfs tijdens het vliegen een soort rust uitstraalde.

Geduld is een van de talenten van de reiger die wel bekend is. Hij kan uren aan de oever of in een drassig veld staan te wachten tot het visje of amfibie langs komt. Met z’n nek opgevouwen en z’n hoofd tussen z’n schouders kan hij dan wel eens een bedrukte indruk maken. Maar als je het mij vraagt, weet de reiger gewoon spaarzaam met z’n energie om te gaan. Hij bekijkt rustig de situatie, en als het echt niet anders kan of als hij er toch genoeg van heeft gehad, dan zal hij rustig in actie komen en zijn grote vleugels spreidden.

Weten wat je wil

In het verhaaltje noemde ik ook al dat de reiger daadkrachtig op mij overkwam. Als hij dan vanuit die stilstand in actie kwam, deed hij dit zonder twijfel en in 1 vloeiende beweging. Het was net alsof hij precies wist wat hij wou. Op het internet lees ik dat hij vooral zijn intuïtie volgt. Hij neemt de tijd om zijn omgeving (en zichzelf daarin) waar te nemen en komt in actie als hij dat wil. In tegendeel tot veel mensen, laat hij zich niet afleiden of opjagen door negatieve of haastige gedachtes. Hij zal niet over zichzelf denken “Wat duurt dit lang zeg!” of “Heb je nou nog steeds geen vis gevangen?!”.

Met zijn eigen innerlijke rust kan hij dus goed zijn omgeving waarnemen en dan op het juiste moment in beweging komen. Op die manier lukt het hem ook heel goed om visjes te vangen. Vanuit zijn stilstand is hij voor de visjes zo goed als onzichtbaar, maar hij kan de bewegende visjes goed observeren. En als het visje dan binnen bereik is, komt de reiger in actie en maakt heel beheerst zijn buit.

De reiger is een redelijk individualistisch dier. Hij zal in eerste instantie altijd voor zichzelf kiezen. De reiger zorgt uiteraard ook wel voor zijn jongen, maar hij is zeker niet zo’n familie-dier als de huismus. Dat er nu 3 reigers op mijn pad zaten was dan ook wel erg bijzonder. Het gaf mij de indruk dat ik nu toch echt eens mocht gaan luisteren naar wat de reiger als levensles te vertellen had.

Wat kunnen wij van de reiger leren?

Is de reiger ook op jouw pad gekomen? Wellicht mag je leren om met meer geduld en zekerheid in je leven te staan. Alles in het leven heeft z’n tijd nodig en het heeft weinig zin om jezelf onder druk te zetten. Vaak werkt dit zelfs averechts. Herken jij het ook dat je juist fouten gaat maken wanneer je gehaast iets wil doen?

Rust is de sleutel tot succes. In rust ben je beter bewust van je omgeving. En vanuit de rust en stilte kan jij ook luisteren naar je innerlijke stem. Op die manier kan je je gevoel en intuïtie volgen, net als de reiger.

Het zijn vaak onze gedachtes in ons hoofd die onszelf kleineren en afkraken, terwijl dit helemaal niet nodig is. Stel eens je eigen onzekerheid in twijfel. Is het wel waar dat jij niets waard bent? Stel je werkelijk anderen teleur? Ben jij werkelijk verantwoordelijk voor de fouten die er gemaakt zijn? Uiteraard, je hoeft niet als een struisvogel je hoofd in het zand te steken, maar je mag met rust en liefde naar de situatie kijken waar jij in staat. En als je dan een mogelijkheid ziet, die een gunstige uitwerking voor jou heeft, mag je daadkrachtig je kansen nemen.

Ik werd door de reiger uitgenodigd om het langzamer aan te doen en meer focus te leggen op wat ik echt wil. Om in mijn kracht te komen staan, mag ik negatieve en haastige gedachtes los te laten en op mijn innerlijke stem gaan vertrouwen. Ik ben goed genoeg en ik kan juist handelen op het moment dat iets zich voordoet. Ik mag mijn eigen weg gaan, ook al kijken anderen daar sceptisch of minderwaardig tegen aan. Dat maakt mij niet minder waard. Met de liefde die ik heb, mag ik mijzelf en mijn liefsten voedden. Alleen zo kan ik mijn wensen en dromen in vervulling brengen.

Wil jij meer informatie?

Raakt jou dit stukje? Ben je erdoor geïnspireerd? Dat vind ik mooi! Ik nodig je graag uit om met zachtheid naar jezelf te kijken en te onderzoeken waar jij mag groeien. De natuur met al z’n symbolen en vertellers kan ons veel leren. Zit je nog met vragen? Stuur gerust een mailtje, dan doe ik mijn best om je verder te helpen. Wil je nog meer inzichten vanuit het contact met de natuur? Dan is een forest bathing wandeling wellicht iets voor jou. Volg de link voor meer informatie. Uiteraard kunnen we individueel ook iets afspreken. Ik kom graag met je in contact.

Tot slot nog een filmpje van die eerste reiger die voor ons weg vloog: