De Merel zingt een lied voor mij

De afgelopen tijd werd ik elke ochtend rond half 5 wakker en hoorde een vogel zingen. Het was een merel. Luister zelf via onderstaande video:

Betekenisvolle ontmoeting

Niet elke ontmoeting met een dier of plant is erg betekenisvol. Toen ik mijn man het verhaal vertelde over het wakker worden van het lied van de merel, zei hij “ja, dat doen ze zo aan het begin van de lente”. Toch, hij sliep er doorheen en ik niet. Ik was misschien al een beetje wakker (side note: als ik vaker rond een zelfde tijd wakker word in de nacht, check ik altijd even de chinese orgaanklok voor inzichten), toch was het het lied van de merel die tot mij doordrong. En als dat dan een aantal nachten achter elkaar gebeurt, vraag ik mijzelf af: wat is het dat ik nog mag horen?

Waar mag ik mij bewust van worden?

En de grap is dan, zodra ik voor mezelf heb uitgezocht wat de boodschap van de merel rond die tijd is, dat tot me door heb laten dringen en misschien zelfs er iets mee heb gedaan. Dan heb ik de boodschap niet meer nodig. Dus nadat ik voor mezelf het onderzoek had gedaan op internet en ik helder had wat er moest gebeuren, werd ik niet meer wakker door het lied van de merel.

Mijn inzichten wil ik hier nu met jou delen. Wie weet heb jij er ook wat aan.

Waarom zingt een merel?

In het vroege voorjaar hoor je de merel luid zingen. Vooral in de vroege ochtend (bij mij dus al om half 5) en ook tijdens de avondschemering. De mannetjes merels doen dit om hun territorium aan te geven. In andere woorden: door te zingen geven zij aan dat zij hier zijn. Ze verkondigen daarmee dat dit hun ruimte is. Iedereen die zich daartoe aangetrokken voelt (de vrouwtjes merels) krijgt zo de uitnodiging om te komen buurten, en iedereen die geen ruzie zoekt (de mannetjes merels) kunnen op afstand blijven.

Voor ons klinkt het lied van de merel heel melodieus in de oren. Ik heb mij zo vaak afgevraagd welk verhaal de merel vertelt. Als jong meisje kon ik tijden naar de merel luisteren terwijl hij zijn avondlied zong. Ik stelde me dan voor dat hij vertelde wat hij die dag allemaal beleefd had. Ik wil wel geloven dat elke klank een woord of zin is. Maar welke betekenis elke afzonderlijke klank werkelijk voor de merel heeft kan ik je helaas niet vertellen.

De merel als symbool

In verschillende culturen staat de merel bekend als het symbool voor familie, communicatie, magie en het thuis-gevoel. Even ter informatie: een dier kan verschillende boodschappen overbrengen, omdat het leven van een dier ook uit veel verschillende aspecten bestaat. De boodschap die jij van een dier mag ontvangen heeft daarom altijd te maken met hoe dat dier in je leven komt, op welke manier het contact is en wat jou aanspreekt uit dat contact. Hier eerst een korte algemene beschrijving van hoe de merel als symbool te zien kan zijn.

Eén van de belangrijke aspecten van de merel is zijn zwarte kleur. Vooral van het mannetje, gezien het vrouwtje een bruine kleur heeft. De kleur zwart associeren we over het algemeen met de dood. Maar je zou de dood ook als symbool kunnen zien voor alles wat onbewust is. Op die manier is de merel een boodschapper die je in contact kan brengen met het onbewuste. Niet alleen mentaal, maar ook emotioneel en spiritueel. Vanuit dat contact met het onbewuste is de magie ook logisch te begrijpen. Want alles wat schijnbaar uit het niets ontstaat is magisch. Vandaar dat de kleur zwart ook gekoppeld is aan magie.

Welke magie of onbewuste kracht in jou mag zichtbaar worden?

Dat zou één van de vragen kunnen zijn die jij je mag stellen na een betekenisvolle ontmoeting met een merel.

Het zingen van de merel staat symbool voor de communicatie. De merel heeft een erg rijke “woordenschat”. Als je het mij vraagt, zingt hij hele verhalen. Hij doet dit vaak vanaf het puntje van een hoge boom. En bij ons achter het huis heeft hij zelfs een plekje gekozen bij de flat zodat zijn stem weerkaatst en net als in een klankkast versterkt wordt.

Horen en gehoord worden, je innerlijke leven klank geven en je stem de wereld in zetten zijn aspecten die je hier van de merel kunt leren.

Tot slot, heeft de merel een sterke verbinding met het aarde element. Hoewel het een vogel is die ook prima kan vliegen, zie je merels veel in het struikgewas foerageren. De merel hipt en rent van het ene plekje naar het andere om lekkere wormpjes en insectjes te vinden. En heel vaak vliegt de merel ook laag over de grond. Hoe vaak is het jou niet overkomen dat een merel bijna voor de wielen van je auto of fiets terecht kwam?!

Het element aarde, waarmee de merel sterk in verbinding is, staat symbool voor basis en houvast.

Het territorium, het thuis, de plek op aarde waar je je veilig kunt voelen, is erg belangrijk voor de merel. De merel beschermt zijn eigen ruimte niet alleen door zijn prachtige lied, maar ook door vel te vechten als dat nodig is. Zo heb ik wel eens een merel een kat zien verjagen door zijn aanhoudende alarm-roep en doeltreffende duikvluchten. Je ontmoeting met de merel kan daarom ook aandacht vragen om je eigen thuis-gevoel. Wat is jouw basis en hoe veilig is die? Welke plek neem jij in binnen je familie of zijn er daar op dit moment veranderingen en onzekerheden?

Durf jij met liefde of strijd jouw persoonlijke ruimte in te nemen?

Het lied voor mij

Toen de merel voor mij zong en ik opzocht wat het mogelijk kon betekenen, waren er een paar dingen die mij het meest raakten. Ik wil ze hier delen, om je een idee te geven hoe ik voor mezelf tot een conclusie ben gekomen.

“When blackbird wings its way into your life, the first question you should ask is if you have done any singing lately? What is the song of your soul? What proverbial music calls to you and to whom do you want to share your own trill?”

Voor mij ging de ontmoeting dus over het laten zien en horen van mijn identiteit. Mezelf de toestemming geven om weer zichtbaar te zijn en te zeggen wat er in mij op komt. Op een manier die liefdevol, harmonieus en inspirerend is. En me daarmee bewust zijn dat ik op die manier mijn ruimte inneem in dit leven. Dat dat wellicht de ene persoon aantrekt en een andere persoon afstoot, en dat dat is zoals het ook hoort te zijn. Dus met wie wil ik het lied van mijn leven delen, en met wie niet? Ik hoef dat niet eens mentaal/logisch te beredeneren, het gebeurt vanzelf als ik mijzelf laat zien en horen zoals ik ben.

“The song of thrush and blackbird, joy that falls so gently on the ears to celebrate another day of life and living” by John McLeod.

De merel nodigde mij ook uit om gewoon elke dag van het leven te vieren. Fluitend de dag te starten en met een verhaal te eindigen. Heel eerlijk, dat past ook wel bij me. Misschien niet om half 5 in de ochtend…

Graag ben ik net als de merel een uitnodiging voor anderen om de dag en het leven te vieren. Hoe moeilijk dat soms ook is, welke uitdagingen er ook op het pad komen.

Dieren als boodschapper

Wat heb jij uit dit verhaal gehaald? Wil je dat delen? Of heb je na het lezen juist meer vragen gekregen en ben je op zoek naar meer informatie? Weet dat je mij altijd een appje of mailtje kunt sturen. Ook als je benieuwd bent naar een boodschap van een ander dier die jij ontmoet hebt. Ik denk en kijk graag met je mee!

De website die ik heb opgezocht voor informatie over de merel als symbool vind je via deze link.