Schwarzwald Retraite

De Retreat van Natuurtherapie in het Zwarte Woud

Je staat op een kruispunt in je leven, kampt al jaren met depressieve klachten of je bent nog herstellende van een burn-out? Voor jou is persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Je zoekt een manier om weer dichter bij jezelf, de natuur en een gezond leven te komen. Dan kan de gezondheidsweek van Natuurtherapie een mooie start of verdieping zijn.

Met deze week mag je in het Zwarte Woud even helemaal tijd en ruimte nemen voor jezelf. Tijdens de wandelingen met de 4 Natuurkwaliteiten (Warm, Koud, Droog en Vocht) en de natuurervaringen met alle zintuigen nodigen we je uit om een nieuw en onbevangen perspectief op jouw leven te werpen. Zo word jij je bewust van je gedragspatronen en oordelen, en ontdek je persoonlijke kwaliteiten en valkuilen. Tegelijkertijd leer je de krachten in de natuur te herkennen en benutten. Met behulp van de individuele natuurgeneeskundige therapie en creatieve beeldvorming krijg je de mogelijkheid om blokkades los laten, emoties te  verwerken en een positief toekomstbeeld te vormen. Voor een goed begin van de dag nemen we iedere ochtend de tijd voor een zonnegroet (Yoga).

Voeding speelt tijdens deze week een belangrijke rol. De 4 Natuurkwaliteiten en het zuur-base dieet vormen de richtlijn voor ons eet-plan deze week.

Het Mauerhäusle

Datum: 19 mei t/m 25 mei 2019
Deelnemers: 4 tot 6 personen
Locatie: Het Mauerhäusle, in de buurt van Schonach im Schwarzwald, Duitsland.
Prijs: €680,- (let op: 15% vroegboekerskorting tot 1 maart!)
In de prijs inbegrepen is: Overnachting in Landhotel Rebstock in Schonach, alle activiteiten en maaltijden.
Niet inbegrepen is: btw, reiskosten en reisverzekering.
Vergoeding: het is mogelijk om de natuurgeneeskundige consulten via je zorgverzekering vergoed te krijgen. Wellicht dat je werkgever deze reis wil ondersteunen als onderdeel van jouw persoonlijke ontwikkeling.
Aanmelden: neem contact op via mail of telefoon.

Updates:
(31. jan. 2019) We hebben een nieuw overnachtingsadres, omdat we helaas toch niet bij Gasthaus Wilhelmshöhe terecht konden. Gelukkig hebben we een prachtig alternatief gevonden: Het Landhotel Rebstock in Schonach! Ze hebben prachtige kamers en zelfs een zwembad. Voor foto’s neem hier een kijkje.

De Retraite

Yoga als goed begin van de dag

Een week lang kom je in beweging met je persoonlijke leerdoelen op lichamelijk, geestelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel niveau. Iedere ochtend beginnen we de dag met een zonnegroet (Yoga), om zo ons lichaam te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Vervolgens gaan we wandelen in de bergen van het Zwarte Woud, waarbij de 4 Natuurkwaliteiten en de zintuigelijke ervaringen centraal staan. Hiermee oefen je waar te nemen, verruim je je bewustzijn en kan je letterlijk en figuurlijk ruimte nemen voor jezelf. Dit vormt de basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling. De natuur dient daarbij als leermeester over het leven, waar geboorte, groei, rijping en afsterven elkaar in cyclische processen opvolgen. We nodigen je uit om je eigen kwaliteiten en valkuilen te gaan ontdekken. En zo te groeien tot die krachtige en prachtige persoon die je bent!

Kom door het contact met de natuur weer dichter bij jezelf!

Enkele thema’s die tijdens de activiteiten worden aangestipt zijn: ademruimte, intuïtie, loslaten, mindfulness, daadkracht, persoonlijk leiderschap, empathie en geduld. Ook fysieke gezondheidsklachten worden mee in beschouwing genomen, om zo ook daarop nieuwe inzichten te winnen. De Retraite van Natuurtherapie im Schwarzwald is dan ook een week van bewustwording met de kracht om genezingsprocessen aan te zetten. De retreat is echt een gezondheidsweek!

Het Zwarte Woud biedt voor dit proces van bewustwording en genezing een uitermate geschikte locatie. De natuur is rijk en rustgevend. De bossen en bergen zijn mysterieus en fabelachtig. Bovendien is de lucht zo schoon dat de dorpen in de omgeving “Luftkurort” zijn. Alles bij elkaar biedt de retraite van Natuurtherapie een verademing van het hectische Nederlandse leven en een mooie start of verdieping in de persoonlijke ontwikkeling tot een gezond, bewust en natuurlijk leven.

 

Programma
De week is als volgt opgedeeld:
Zondag: aankomst tot 18uur. Avondeten en kennismaking met de 4 Natuurkwaliteiten
Maandag: Programma dag 1
Dinsdag: Programma dag 2
Woensdag: Programma dag 3
Donderdag: Programma dag 4
Vrijdag: Programma dag 5 & afsluiting
Zaterdag: terugreis

Een dag tijdens deze week is over het algemeen zo opgedeeld:

Om de dag goed te beginnen gaan we iedere ochtend een zonnegroet (Yoga) doen.
9:00 – 13:00 Wandeling met een Natuurkwaliteit en natuurervarings-activiteiten met een zintuig.
13:00 – 14:00 Lunch pauze
14:00 – 17:00 Beeldende vormgeving & Natuurgeneeskundige therapie
17:00 – 18:00 Tijd voor jezelf
18:00 – 20:00 Avondeten

Voor een gedetailleerd overzicht bekijk hier het Programma Schwarzwald Retraite.

We hebben een vol programma in deze week! Mocht je er een vakantie in dit mooie gebied van willen maken, adviseren we je om een periode ervoor of erna extra in een Hotel/Gasthaus/Ferienwohnung te boeken.

Wandelingen & Natuurervaringen

De ochtenden staan in het teken van de wandelingen en natuurervaringen.

Bij de wandelingen staat altijd een Natuurkwaliteit centraal. Omdat er 4 Natuurkwaliteiten zijn, gaan we ook 4 keer een wandeling maken. Op de woensdag staat een interactieve lezing over gezonde darmen en voeding op het programma. De wandelingen door de bergen van het Zwarte Woud duren 2 tot 4uur. Hierbij staan we regelmatig stil voor een activiteit met de Natuurkwaliteiten, om deze te leren kennen in de natuur en onszelf. Een gemiddelde conditie en goede wandelschoenen zijn hiervoor een vereiste.

De natuurervaringen, waar de waarneming met een zintuig centraal staat, komen tijdens een wandeling aan bod en soms nemen we er extra tijd voor in het Mauerhäusle. Deze activiteiten leren ons om aandachtig en zonder vooroordeel naar onszelf en de wereld om ons heen te “kijken” met al onze zintuigen.

Beeldende vormgeving

In de middag ga je beeldend aan de slag met je persoonlijke leerdoelen, de 4 Natuurkwaliteiten en/of de natuurervaringen. Met behulp van klei, aquarel, bijenwas, hout en andere materialen ga je dat wat je in de ochtend hebt ervaren vormgeven. Hierdoor verdiep je je in het waarnemen en vormgeven van je gedachten en gevoelens in het hier en nu. Deze verdieping is geschikt voor zowel beginners als ook gevorderden. Je hoeft dus geen kunstenaar te zijn om hieraan deel te kunnen nemen. En uiteraard, alles wat je maakt mag je aan het einde mee naar huis nemen!

Natuurgeneeskundige behandeling

In de middag is er naast de beeldende vormgeving ruimte voor individuele natuurgeneeskundige behandeling. Met deze behandelingen kan je jouw persoonlijke ontwikkeling extra diepgang geven en handige adviezen mee naar huis nemen.

Op het programma staan:

  • Behandeling van de voeten
  • Therapie met hond
  • Irisdiagnose

Ook gaan we op 1 avond met z’n allen de sauna in, waar je eventueel nog een massage kunt ontvangen (dit is voor 4 gasten mogelijk). En daarnaast is er nog 1 leuke verrassing op de laatste dag 😉

Wie zijn wij?

Petra Tjemkes is de verzorgende, creatieve en meedenkende vrouw die de natuurervaringen met alle zintuigen en de beeldende vormgeving begeleid. Zij is opgeleid tot docent beeldende vormgeving. Daarnaast heeft ze in 2016 de opleidingen organisch beeldhouwen afgerond en zich in 2017 verdiept in creatieve therapie. Al jaren maakt ze unieke sculpturen van hout, waarvoor ze ook meerdere cursussen heeft gevolgd.

 

Esra Tjemkes, de dochter van Petra, is de vrolijke, eigenzinnige en fijngevoelige jonge vrouw die de wandelingen met de 4 Natuurkwaliteiten en de natuurgeneeskundige behandelingen begeleid. Zij is na haar bachelor voor International Leisure Management haar passie voor de natuur gaan volgen en is sinds 2016 gediplomeerd natuurgeneeskundige. Ze heeft haar eigen praktijk waarbij ze voeding, kruiden, Bachbloesems, massage en dieren inzet voor de gezondheid en persoonlijke ontwikkeling van mensen.

Aanmelden?

Heb je interesse? Neem dan contact op voor meer informatie of om je aan te melden. Je reserveert een plek door het aanmeldingsformulier (deze ontvang je per mail) in te leveren en een aanbetaling van 20% te voldoen. Vroegboekers (tot 1 maart 2019) krijgen een korting van 15% op het volledige bedrag!