HSP: Hoog sensitiviteit

Het is geen ziekte, of een hype en het is ook zeker geen onzin. Hoog sensitiviteit is een karaktereigenschap van mensen die zeer gevoelig zijn voor zintuigelijke waarnemingen. De term hoog sensitief persoon (HSP, vertaalt vanuit het engels “highly sensitive person”) werd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron in 1996 geïntroduceerd, en is dus inderdaad nog niet zo lang in omloop. Maar dit betekend natuurlijk niet dat er vroeger geen gevoelige-type mensen waren.

Wel denk ik dat je het als hoog sensitief persoon in de huidige maatschappij lastiger kunt hebben, gezien de grote hoeveelheid prikkels die er iedere dag te verwerken zijn, en ook de snelheid waarmee de prikkels binnen komen. Dat is een wezenlijk verschil met vroeger. Neem als voorbeeld alleen al de telefoon: heel lang geleden bestond er nog geen telefoon en had je contact met de mensen die direct om je heen waren. Nog maar iets meer dan 10jaar geleden werd de eerste iPhone verkocht (in Amerika)… en nu is er zo’n soort telefoon de hele dag (en nacht) bij ons, om ons te alarmeren wanneer er gebeld wordt, een appje binnen komt of je zoekopdracht op marktplaats een nieuwe match heeft gevonden. Zo ben je voortdurend in contact met mensen die fysiek zelfs heel ver weg kunnen zijn. Het is naar mijn idee geen wonder dat veel mensen overprikkeld zijn, en hoog sensitieve mensen hebben daar eerder last van, en hoog sensitieve kinderen al helemaal.

Hoog sensitiviteit onder de loep

Tijdens deze thema avond staat de hoog sensitieve persoon dus in the spotlight. We gaan het hebben over de kenmerken, zodat jij aan het einde van het theoretische gedeelte jezelf en anderen hierin kunt herkennen of niet. Ook ga ik bespreken waar je als HSP’er tegen aan loopt, zoals overprikkeldheid en ik zal je uitleggen hoezo mindfullness juist ook averechts kan werken. We gaan zeker ook hoog sensitiviteit bekijken vanuit de 4 natuurkwaliteiten. Dit geeft namelijk nog weer nieuwe inzichten. Zo wordt namelijk ook duidelijk hoezo een bepaald soort voeding theoretisch beter wel of niet bij je past.

Snuffelen aan alternatieven

In het praktische gedeelte van de avond mag je gaan proeven, snuffelen en ervaren. Meditatie, yoga en mindfullness zijn meestal al bekend, maar zoals gezegd kan ook voeding een rol spelen waardoor jij als HSP’er wel of niet lekker in je vel zit. Ook mag je eerste inzichten opdoen vanuit de therapie met hond. En ik ga je verschillende kruiden laten proeven, waarvan ik denk dat ze een rol kunnen spelen in het versterken van jouw prikkel-barrière.

Ben je benieuwd? Reserveer dan een stoel of neem contact op voor meer informatie.

Waar gaan we het o.a. over hebben?
– Prikkelgevoeligheid
– Symptomen van overprikkeling
– Symboliek van hoog sensitieve organen
– Voeding voor de HSP’er
– Versterken van je prikkel-barrière

Datum & Tijd
16 sept 2019, 19:30 – 21:30

Locatie
In de praktijkruimte van Natuurtherapie
Ekersdijk 235, te Enschede (routebeschrijving met foto’s, zie contact)

Prijs
€10,- per persoon incl BTW, materiaal, koffie/thee en iets lekkers.

Aanmelden
Het is verplicht om je aan te meldden, omdat er een beperkt aantal plekken zijn. Om je aan te meldden, of voor meer informatie, neem je via email of telefoon contact op.