5 Hulpmiddelen bij Hooikoorts

Het is weer hooikoortsseizoen! Eigenlijk, is het altijd hooikoortsseizoen want het hele jaar door zijn er wel planten die pollen verspreiden. Echter in de periode van mei en juni staat het gras in bloei en dat zijn de pollen waar de meeste mensen last van hebben. Onophoudelijke niesbuien, gevolgd door een vloedstroom van snot en tranen met daarbij een gloeiend gevoel van de slijmvliezen van het gehemelte, de neus en ogen zijn wel typische hooikoorts-symptomen. Hooikoorts wordt niet als een ernstige ziekte ingeschat, toch kan je levenslust er behoorlijk door gedempt worden. De niesbuien alleen al kunnen uitputtend zijn en zetten echt een rem op dat wat je aan het doen bent.

Iedereen die ik met hooikoorts ken, heeft wel het een of ander hulpmiddel om zo goed mogelijk door deze periode heen te komen. In dit stukje wil ik een aantal hulpmiddelen presenteren en mijn inzicht hierover met je delen.

Antihistamine

Waarschijnlijk het meest gebruikte hulpmiddel bij hooikoorts is antihistamine. De pilletjes met de lagere dosering zijn verkrijgbaar bij de drogist, de sterkere variant op recept via de huisarts. De merknamen Allerfre en Reactine zijn je wellicht bekend. Als ik de bijsluiter bekijk, staat er heel veel op, waaronder een lijstje met bijwerkingen (zoals sufheid, zenuwachtigheid en hoofdpijn), toch staat er niet precies beschreven hoe het werkt. Via de websites van het Farmacotherapeutisch Kompas en Wikipedia wordt duidelijk dat de meeste antihistaminica receptoren blokkeren, die normaal gesproken door histamine als communicatie-middel gebruikt worden. Histamine is een stofje die wij zelf aanmaken met tal van regulerende functies. In het geval van hooikoorts geeft histamine het signaal om je KNO-slijmvliezen te spoelen, omdat de pollen als “indringer” gezien worden. Door antihistamine in te nemen blokkeer je vervolgens (gedeeltelijk) de communicatie van histamine, waardoor de reactie (het niesen etc) vermindert. Wat heel fijn is voor jou natuurlijk. Alleen je blokkeert niet alleen de communicatie van histamine in je neus… ook in je hersenen bijvoorbeeld blokkeer je z’n functie als neurotransmitter. Een ander nadeel van antihistamine is, dat je de oorzaak niet weg neemt (die pollen irriteren jouw slijmvliezen nog steeds!). Nu merkt je lichaam dat het alarmsignaal van de histamine niet overkomt, en gaat gewoon meer histamine aanmaken, waardoor jij elk jaar ergere klachten krijgt en hogere doseringen nodig hebt. Zie je hoe er een vicieuze cirkel ontstaat?

In conclusie over de reguliere manier om hooikoorts te behandelen: je zal mij niet horen zeggen dat je geen reguliere medicijnen moet gebruiken. Ik denk dat het krachtige hulpmiddelen zijn, die in acute noodsituaties je uit de brand kunnen helpen. Echter voor langdurig gebruik raad ik antihistaminica af, je wordt er niet echt beter van.

Neus- en oogdouche

Van het “douchen” van je neus, met bijvoorbeeld een Rhino Horn of een Neti-potje, raak je ook niet wonderbaarlijk je allergie kwijt, maar haal je wel de oorzaak van je allergische reactie weg: de pollen uit je neus. Uiteraard als de pollen je ogen irriteren, zou het spoelen van je ogen net zo werken als het spoelen van je neus, hiervoor gebruik je alleen andere middeltjes, bijvoorbeeld een oogdouche. Met zowel de neus- als ook de oogdouche kan je dus vrijwel directe verlichting ervaren, doordat de prikkelende stofjes uit je systeem verwijdert worden. Eigenlijk help je je systeem, door de reactie die je lichaam geeft over te nemen met extra kracht: doordat je je slijmvliezen nu spoelt met de neus- of oogdouche, hoeven jouw slijmvliezen dit niet zelf te doen. Helaas, als er veel pollen in de lucht zitten, komen er natuurlijk al gauw weer pollen ook in je neus terecht. Het douchen van je slijmvliezen is daarmee niet met een eenmalige toediening een 24uur’s oplossing. Wat ik wel als een groot voordeel zie, ten opzichte van vele andere hulpmiddelen, is dat je met het douchen van je slijmvliezen, deze extra vocht geeft. Opgedroogde slijmvliezen zouden wel eens de begin-oorzaak kunnen zijn van je hele hooikoorts probleem; want vochtige slijmvliezen laten indringers zoals pollen niet snel het systeem binnendringen.

Neusspray en Oogdruppels

Ok, dus het bevochtigen van de slijmvliezen zouden een oplossing kunnen zijn? Er zijn toch neusspray’s en oogdruppels die dat doen? Hoor ik jou denken. Ik ben het er absoluut mee eens. Een neusspray, of oogdruppels kan je makkelijk overal mee naar toe nemen en je wordt ook niet vreemd aangekeken als je dit even tussendoor gebruikt, in tegenstelling tot een neusdouche. Het ene product is helaas niet even aan te raden als het andere. De reguliere neusspray’s met xylometazoline als werkzame stof is zeker af te raden. Dit laat de slijmvliezen opdrogen (dit is wat de zwelling vermindert, waardoor je dan weer vrij door de neus kunt ademen). Een neusspray die ik laatst tegen kwam speciaal voor hooikoorts onder de naam Prevalin, heeft naar mijn inschatting ook op lange termijn een verdrogend effect. Een van de bestanddelen Bentonite, is een super vocht-absorberende kleisoort. Ik kan me voorstellen dat het vooral het vocht uit je slijmvliezen trekt en daarmee dus eigenlijk de slijmvliezen opdroogt. Als ik op De Online Drogist zoek naar producten bij hooikoorts, zie ik onder andere de bekende merken A. Vogel, Weleda en Bonusan met producten verschijnen. Ik heb de neusspray van A. Vogel eens goed bekeken en zie een lijst met inhoudsstoffen die omstreden zijn of vooral Homeopathisch bekend zijn. Ik ben er niet zo van overtuigd. De Kamillosan Ocean Neusspray lijkt mij dan een betere optie, deze is veel meer gericht op het bevochtigen van de slijmvliezen. Kamille staat ook bekend als een geneeskrachtigkruid bij sinusitis, het zal dan ook ontstekingen remmen. Ik denk dat deze neusspray het proberen waard is. Wat betreft de producten voor de oogdruppels, hierbij zou ik ook kiezen voor een middel of met Kamille of met Ogentroost (Euphrasia). Weleda heeft hiervan bijvoorbeeld oogdruppels.

Een Hooikoorts Remedy

Naast alle kant en klare producten die er te krijgen zijn, vind je op internet ook veel informatie over home-made remedies. Smoothies, theetjes of andere vorm van drankjes zijn daarbij het meest populair. Als je op youtube zoekt naar “hayfever remedies” krijg je een lijst van video’s waar ze de recepten stap voor stap uitleggen. Zo hebben bijvoorbeeld The Happy Pear een video gemaakt over hun Hayfever Remedy. Deze maken ze met krachtige kruiden zoals Brandnetel en Citroen. Wat ik daaraan goed vind, is dat de remedy op deze manier je hele systeem activeert om extra te reinigen. Hooikoorts is namelijk niet alleen een probleem van je KNO-slijmvliezen, maar een teken van een overbelast immuunsysteem. Je immuunsysteem kan overbelast zijn doordat lichaamseigen en lichaamsvreemde afvalproducten in het systeem blijven circuleren. Door de uitscheidingsorganen (in dit geval de nieren, darmen en lever) het signaal te geven om extra te gaan werken, worden deze afvalproducten naar buiten gewerkt en je immuunsysteem ontlast. Het nadeel is: als jouw uitscheidingsorganen geen optimale functie hebben, omdat deze ook overbelast of misschien zelfs erfelijk zwak zijn, kan je met een remedy als deze jezelf in de vingers snijden. Ik zelf, met maar 1 nier, kan beter voorzichtig zijn met Brandnetel. Als ik hiervan te veel binnen krijg word ik ontzettend moe en zou ik hoofdpijn of zelfs jeuk over m’n hele lichaam kunnen krijgen: dit zijn tekens van een verminderde nierfunctie! Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Brandnetel en de nierfunctie, maar ook andere kruiden en specerijen en andere organen. Voordat je aan de slag gaat met een (kruiden)drankje is het verstandig om te checken welke orgaansystemen sterk, belast of zelfs zwak zijn.

Nog 1 interessante tip…

Of eigenlijk 2… De eerste is heel simpel: thee van vlierbloesem. Vlierbloesem staat bekend als geneeskrachtig kruid dat de slijmvliezen van het KNO reinigt. Het geeft dus je slijmvliezen het signaal om slijm te produceren. Ik hoor je al denken: “Maar dat is er juist in overvloed!” Naar mijn inzicht dus juist niet. Als jouw slijmvliezen goed doorbloed en goed bevochtigd waren, dan waren de pollen veel minder in contact gekomen met je immuunsysteem! Vlierbloesem kan je plukken in Juni, of gewoon gedroogd kopen van bijvoorbeeld Jacob Hooy. Als je de vlierbloesem vers plukt, kan je deze natuurlijk ook drogen en dan later als thee gebruiken. Maar je kan deze ook op andere manieren verwerken. Ik eet de bloesems ook wel eens direct geplukt van de struik, ze zijn dan kruidig en zoet. Als je ze gedroogd als thee gaat gebruiken, neem je 1-2tl per kopje en drink je de thee zo heet als aangenaam is. Vlierbloesem is redelijk veilig om te gebruiken. Mocht je nu toch extra klachten krijgen, zoals geïrriteerdheid of een koortsig gevoel, dan gebruik je een te hoge dosering en is het verstandig om (in overleg met een holistisch therapeut) ook andere orgaansystemen te gaan ondersteunen in hun functie.

De tweede is: ga toch eens stil staan bij het symbool “pollen”. Wat doet de bestuiving van mannelijk zaad met jou? Mag jij bevrucht worden? Of zit er ergens een strijd op het niveau mannelijkheid en vrouwelijkheid in jou? Als holistisch therapeut kan ik wel onderscheid maken tussen fysiek en sociaal en emotioneel, maar de verschillende niveaus zijn nooit los van elkaar. Jij bent altijd een fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel wezen. Vandaar dat je je hooikoortsklachten ook vanuit een ander niveau kunt benaderen om jezelf te genezen.

Ten slotte

Ik hoop dat deze informatie je heeft geïnspireerd en je nu met meer liefde voor jezelf kunt zorgen. Als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog, neem dan gerust contact op. Wil je meer weten over jouw sterke, belaste en zwakke organen? Dan nodig ik je uit voor een individueel consult. Daarbij kan ik je uiteraard nog meer over het immuunsysteem en hooikoorts vertellen, maar het liefste laat ik je zelf ervaren en ontdekken. Samen kunnen we zo antwoorden geven aan de vraag welke hulpmiddelen voor jou nu de beste oplossing bied.