Angst voor honden

Een stappenplan voor een veilige persoonlijke ruimte

Ook druk spelende puppy’s kunnen eng zijn

Ik vind veel honden maar eng. Als klein meisje kon ik echt bang zijn voor honden. Mijn oom en tante hadden een hond buiten in een hok die altijd ging blaffen als je er aan kwam. Dat was al spannend genoeg. Als die dan ook nog los gelaten werd, rende die als een wervelwind alle kanten uit. Die hond had echt geen kwaad in zin, maar eng vond ik hem wel. Nu dat ik zelf 3 honden heb, kan jij je mijn angst voor honden waarschijnlijk amper voorstellen. Ik heb veel geleerdĀ en heb elke keer nog zelfvertrouwen gewonnen. Toch ben ik regelmatig nog zeer gestresst van situaties met honden en ik ben ook al een keer gebeten. Maar ik ben gelukkig nog nooit panisch geweest.

Jij wel?

Ik hoor wel van mensen die echt belemmerd worden door hun angst voor honden. Dat ze bijvoorbeeld het vakantiehuisje aan het strand niet uit kunnen, omdat daar de honden los rond rennen. Volwassenen hebben vaak hele overlevingsmechanismen ontwikkeld om niet met honden in aanraking te komen, en ook hun angst voor honden niet aan anderen bloot te geven. Want…

Wie is er nou bang voor “man’s best friend”?!

“Hij doet niets, hoor!” – ondertussen rent de hond op je af!

Hondenliefhebbers, maar ook vrienden of misschien zelfs je ouders kunnen je veroordelen als raar en een watje. “Hij doet niets, hoor!” is denk ik wel de meest gehoorde zin, die blijk geeft aan onbegrip. Vooral als je als kind dit vaak te horen krijgt, ga je vanzelf nadenken… “Ok, als de hond niets doet, dan ligt het dus aan mij, dan is er dus iets mis met mij, dan moet ik me dus niet zo aanstellen en gewoon normaal doen…” Klinkt als een logische redenatie, toch? Maarja, angst verdwijnt niet met logica.

De angst wordt alleen maar groter

Het is onterecht om zoiets te zeggen als “Hij doet niets, hoor!”. Al helemaal tegen een angstig kind. Je hoeft niet eens een traumatische ervaring gehad te hebben om bang te zijn. Die hond doet namelijk wel wat! De hond doet zelfs van alles: ademen, kwispelen, je aankijken… Om maar even “onschuldig” gedrag te noemen (Als de hond echt niets meer doet, is hij overleden). Al dat wat de hond doet, kan onvoorspelbaar en dus eng zijn. Daarbij schat ik veel gedrag ook als gevaarlijk in. De honden die je op straat tegen komt zijn gelukkig meestal niet gevaarlijk in de zin van dat ze een persoon willen bijten (al kom je die ook tegen), maar de meeste honden zijn gevaarlijk in de zin van ongeleide projectielen die weinig tot geen respect hebben voor je persoonlijke ruimte. Een hond die wild op je af komt rennen is niet echt te vertrouwen, of wel? En hoe zit dat met het baasje…?

Kan jij het baasje vertrouwen?

Het is beangstigend om te weten, dat het enige wat die hond tegen houd om naar jou toe te komen, de oplettendheid van het baasje en de kracht in diens stem of hand is. Kan jij erop vertrouwen dat het baasje genoeg (wils)kracht heeft om zijn hond bij zich te houden? Hoe erg vindt het baasje het dat zijn hond over de grens van jouw persoonlijke ruimte gaat? Is dat baasje zich Ć¼berhaupt bewust van jouw persoonlijke ruimte?

Een veilige persoonlijke ruimte

Uiteindelijk gaat angst voor honden daarover: het bewaken en aangeven van en je veilig voelen in jouw persoonlijke ruimte. Weet jij eigenlijk wel wat jouw persoonlijke ruimte is? En heb jij methodes ontwikkeld om je ruimte te beschermen? Graag leer ik je met mijn stappenplan bij angst voor honden hoe jij je veilig kunt voelen. We gaan coachend aan de slag met het onderwerp persoonlijke ruimte. Met behulp van mijn co-therapeuten (mijn honden) mag jij je zelfvertrouwen opbouwen. En daarnaast kan ik ondersteuning bieden in je proces met o.a. voeding, kruiden of Bach bloesems. Heb je daar al eens van gehoord?

Wil je er meer over weten?

Neem gerust contact op voor een gratis kennismaking.
Lees op deze pagina meer over mijn visie op angst en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Therapie met dieren