Angst

Wist je dat er in 2016 ongeveer 385.700mensen in Nederland voor een angststoornis bij de huisarts in behandeling waren (bron), waarvan 2 van de 3 een vrouw was? Tot dat ik het zojuist had opgezocht, wist ik dat ook niet. Wel weet ik dat dit waarschijnlijk maar een heel klein deel van de mensen zijn die in hun leven door angst belemmerd wordt, want de meeste mensen zullen niet snel hulp zoeken als ze bang of onzeker zijn.

Angst zit diep geworteld

Angst is een van de oer-emoties die wij hebben. Het heeft ons geholpen in de survival of the fittest. En het zal ons altijd helpen om in geval van nood bliksem snel in actie te komen: vechten of vluchten of in sommige gevallen juist te bevriezen. Angst is een overlevingsmechanisme dat zo diep en sterk in ons systeem verankert zit, dat het onmogelijk is om tegen angst te vechten. Eigenlijk is de zegswijze “je angst overwinnen” dan ook niet helemaal passend.

Angst gaat eigenlijk altijd over het idee dat de situatie waar je je in begeeft gevaarlijk is, of met andere woorden: jij bent bang dat je de situatie niet aan kunt. In het ergste geval ben je dus bang dat jij de situatie niet overleeft. Je hele systeem, waar je bijnierhormoon adrenaline de belangrijkste rol speelt, zal alles in werking zetten om je zo goed mogelijk te laten overleven. Je hart gaat sneller slaan, je spijsvertering wordt tot een halt geroepen en je ademhaling zorgt voor meer zuurstof. Heel handig als je daadwerkelijk in gevaar bent en snel moet handelen.

Ben jij veilig in Nederland?

In Nederland leven we gelukkig over het algemeen veilig. Toch zijn er dus duizenden mensen in Nederland die in angst leven. Ook die angst komt voort uit het idee dat je niet veilig bent. Misschien heb je wel een traumatische ervaring gehad, waardoor jouw veiligheid echt in gevaar was en herbeleef jij nu steeds dit gevaar bij een bepaalde trigger. Maar bij veel mensen ligt de angst meer op een subtiel niveau en is de angst gebaseerd op een gevoel van ontoereikendheid: je hebt niet het vertrouwen dat jij de situatie aan kunt. Met andere woorden: je hebt een te kort aan zelfvertrouwen.

Jij wilt van je angst af

De angst die je ervaart, of dat nu voortkomt uit een werkelijk bedreigende situatie, een traumatische ervaring of een te kort aan zelfvertrouwen, is reëel. Er is niemand (ook jijzelf niet) die kan zeggen dat de angst “tussen je oren” zit! Je hele systeem is erbij betrokken en mag echt serieus genomen worden. Vooral als jouw angst je leven zo aan het bepalen is, dat jij niet een gewoon of gelukkig leven kunt leiden. Ik kan goed begrijpen dat je van je angst af wilt. Door een anxiolytica (regulier medicijn tegen angst) te nemen, zal je de angst tijdelijk niet ervaren. Je drukt het gevoel weg, zodat je even rust hebt. Daar is op zich niets mis mee, rust is voor herstel namelijk heel belangrijk! Als dat echter het enige is wat je doet, is het niets anders dan je hoofd in het zand steken en proberen te doen alsof je niet bang bent voor die situatie. Daarmee verdwijnt je angst in het echt niet en zal diezelfde of een andere angst terug komen. 

Hoe “overwin” je je angst dan wel?

Zodra jij je angst serieus gaat nemen, heb je al een stuk gewonnen en kan je aan de slag met de persoonlijke ontwikkeling om minder angstig te zijn. Ik zie dat angst en gevaar aan de ene kant van de weegschaal zitten en vertrouwen en veiligheid aan de andere kant van diezelfde weegschaal. Om dus minder angstig te zijn, moet je meer (zelf)vertrouwen gaan ervaren. Met andere woorden: Door vertrouwen op te bouwen, verdwijnt je angst.

Het is een kwestie van vertrouwen

Vertrouwen opbouwen is niet makkelijk. Maar het is wel mogelijk. Het vergt een veilige basis, oefening en doorzettingsvermogen. Die veilige basis wordt vaak bij coaching of de psycholoog je comfort-zone genoemd. Ook jij hebt wel een plek of moment waarop je je ontspannen en comfortabel voelt. Het idee is, dat deze veilige basis steeds sterker en groter wordt, door (voorzichtig) in contact te komen met datgene waar je bang voor bent en dan te ervaren dat je nog steeds leeft. Je kunt vertrouwen alleen opbouwen door letterlijk te doen wat het woord “vertrouwen” zegt: een verbinding aangaan. Die verbinding ga je aan met jezelf maar ook met dat waar je bang voor bent. Als je verbinding aangaat op rationeel niveau, krijg je meer begrip voor datgene waar je bang voor bent. Misschien kan je dan ook beter begrijpen waarom je er bang voor bent, wat alweer een stukje zelfacceptatie kan opleveren. Op meer energetisch niveau zou je verbinding kunnen leggen met je angst bijvoorbeeld via visualisatie. Op deze manier kan je de angst van alle kanten bekijken zonder dat het jou fysiek kan aanraken. Elke keer dat je je verbind zal je ook op emotioneel niveau ervaring op doen, en zolang elke ervaring een succesverhaal is, wordt vertrouwen opgebouwd. Vertrouwen opbouwen doe je in kleine stapjes. Als je in een keer te moedig op je angst afstapt of de verbinding te sterk aangaat, kan het zijn dat jij je juist weer onveilig voelt en je comfort-zone extra verkleint. Oppassen dus!

Wat kan nog meer helpen?

Je kunt je ook veiliger voelen door jezelf te beschermen. Met hulpmiddelen kan je je veilige basis versterken en daarmee je innerlijke kracht vergrootten. Zo heb ik wel gehoord van mensen die zich hullen in wit licht, of zichzelf voorstellen als die super-woman die ze zo geweldig vinden. Maar wat dacht je van een amulet of “tover”-staf? Een hulphond of vertrouwenspersoon als ondersteuner werken ook krachtig. Eigenlijk kan alles helpen om jouw zelfvertrouwen te vergroten, zolang jij maar in de positieve en beschermende kracht gelooft. Het doel is namelijk dat jij moet gaan geloven dat jij die bedreigende situatie wel aan kunt!

Natuurtherapie bij angst

Bij Natuurtherapie kan je terecht als jij je (zelf)vertrouwen wilt ontwikkelen. Graag ondersteun ik jou als vertrouwenspersoon. Mijn zachte co-therapeuten en ik ondersteunen je met liefde om je angsten onder ogen te zien. Buiten in de natuur, kunnen we jouw veilige basis ontwikkelen en versterken. Ben je benieuwd wat er precies mogelijk is? Neem gerust contact op voor meer informatie.