Antibiotische Smoothy

Griepje hier, Corona-virus daar… Je immuunsysteem krijgt weer wat voor de kiezen! Je zult best wat in huis willen hebben, om sneller te herstellen of misschien zelfs ziekte te voorkomen. De volgende recepten kunnen je op weg helpen.

Bacteriën, virussen, parasieten…

Hoewel we die kleine organismen (bacteriën, virussen, parasieten en schimmels) niet met het blote oog zien, wemelt elk oppervlakte ervan! De meeste van deze zijn helemaal niet ziekte verwekkend (pathogeen, op z’n officieel), veel zijn zelfs onze beste vriendjes en ondersteunen onze goede gezondheid. Toch zijn er ook genoeg ongewenste indringers die ons ziek kunnen maken, zoals het recent zeer bekende Corona-virus. Daar tegen wil jij jezelf wel beschermen en je immuunsysteem ondersteunen!

Antiseptische planten

Gelukkig bestaan er in de plantenwereld heel veel stofjes die antiseptisch (dus antibiotisch, antiviraal, anti-parasitair en anti-schimmel) werken, omdat ook planten zich graag beschermen tegen ongewenste indringers. Door deze plantaardige antiseptische stofjes tot ons te nemen, kunnen wij gebruik maken van deze werking! Soms werkt het heel direct en dood het stofje de ongewenste indringer, andere keren werkt het stofje doordat het ons eigen immuunsysteem activeert.

Hier enkele wel bekende antiseptische planten:

 • Knoflook (vroeger al goed tegen vampieren, en nu ook tegen de hedendaagse boosdoeners)
 • Ui (vers opengesneden naast je bed bij luchtweginfecties is simpel en effectief)
 • Mosterd (het zijn de mosterdolieglycosiden die antiseptisch werken)
 • Vlierbes (andere inheemse planten met veel vitamine C zijn Duindoorn en Braam)
 • Kokosolie (vooral sterk tegen schimmels)

Recept tegen virussen

Veel echt sterk antiseptisch werkende planten, smaken niet super lekker: scherp of bitter bijvoorbeeld. Daarnaast werken sommige zo sterk dat het onverstandig is om het puur tot je te nemen. Zo moest ik zelf wel eens overgeven van het eten van puur een stuk verse knoflook! Vandaar dat een recept, bijvoorbeeld in de vorm van een smoothy beter werkt. Want als het (enigszins) lekker is, kan je er meer van binnen krijgen. En de verschillende bestanddelen kunnen elkaar verzachten en ook ondersteunen in de werking. Hier een recept:

Antibiotische Smoothy

Voor de smoothy haal je de volgende ingrediënten in huis:

 1. Waterkers (nee, geen tuinkers)
 2. Knoflook (vers)
 3. Gember (vers)
 4. Ui (vers) – vooral als het om een luchtweginfectie zoals Corona gaat
 5. Spaanse peper (vers)
 6. Banaan (of een ander zacht fruit, zoals Braam bijv)
 7. Appel (of een ander hard fruit, zoals Peer bijv)
 8. Vruchtensap/Diksap
 9. Lijnzaad/Psylliumzaad/Havermout

In feite mix je deze ingrediënten bij elkaar in een blender of met de staafmixer, en drink je de smoothy zolang als je symptomen van een griepje of virusinfectie hebt (tot maximaal 3 weken).

Voor het hele recept incl bereidingswijze en dosering, download onderstaande PDF!

In dit documentje vind je ook nog een recept voor Fire Cider, een ander zeer sterk huismiddel tegen griep en andere acute infectieziektes.

Uiteraard vervangt een smoothy niet de diagnose of een behandeling van de huisarts! Gelukkig kan de smoothy over het algemeen wel naast een reguliere behandeling toegepast worden.

Vragen?

Heb je vragen? Kom je na 2weken nog niet van je klachten af? Of wil je je succes met de smoothy of firecider delen? Neem dan gerust contact op! Ik vind het leuk om van je te horen!