Borrelia

Shown in this darkfield microscopy (400x mag) are the spirochetal bacteria known as Borrelia burgdorferi, the bacterium responsible for Lyme disease.
Borrelia burgdorferi are helical shaped bacteria and are about 10-25µm long. These bacteria are transmitted to humans by the bite of infected deer ticks and caused more than 23,000 infections in the United States in 2002. 1993 L-206, Lyme Disease, 1993 CD_100_DH/ 018 http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/lyme/ CDC – Div. of Vector-Borne Infectious Diseases: Lyme Disease Home Page http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/submenus/sub_lyme.htm CDC – National Center for Infectious Diseases – Lyme Disease
Dit is een foto van microscopisch onderzoek naar de Borrelia burgdorferi. Bron.

Als ik naar de naam Borrelia kijk en op me laat inwerken, dan past het eigenlijk heel goed bij wat de bacterie is en doet. Borrelia zijn bacteriën van het soort spirocheet, die (in hun vrije vorm) de vorm hebben van een opgekrulde haar. Ze draaien en wiebelen in het rond om zich vooruit te bewegen en zich door structuren in het lichaam heen te boren. In het echt komt de naam daar helemaal niet vandaan, vaak is men niet zo creatief bij het verzinnen van namen voor bacteriën. De naam Borrelia is afkomstig van de persoon die deze bacterie-soort voor het eerst heeft ontdekt: de Franse bioloog Amédée Borrel (1867–1936).

In deze blog wil ik je informatie geven over de Borrelia. De Borrelia burgdorferi (die is ontdekt door de meneer W. Burgdorfer) is bekend als de veroorzaker van de Ziekte van Lyme. In deze blog geef ik je wat weetjes over de bacterie, zoals door wie hij overdragen wordt en ook hoe je erachter kunt komen of je de Ziekte van Lyme hebt.

Het bijzondere aan de Borrelia

Zoals gezegd, de Borrelia is een soort bacterie. Hij is verwant aan de bacteriën die Syfilis (Treponema pallidum) of Leptospirose (Leptospira) veroorzaken. Van de Borrelia zijn er verschillende subsoorten, met ieders hun eigen eigenschappen. De Borrelia burgdorferi staat algemeen bekend als de bacterie die de Ziekte van Lyme veroorzaakt, maar eigenlijk wordt de Ziekte van Lyme gebruikt als een paraplu aan ziektes die veroorzaakt worden door verschillende soorten Borrelia. Zo heb je de Borrelia miyamotoi die bekend staat als veroorzaker van hersenvliesontsteking, Borrelia afzelii veroorzaakt huidafwijkingen, Borrelia garinii geeft neurologische problemen waaronder verlamming en de Borrelia burgdorferi geeft vooral reumatische klachten zoals pijn in de gewrichten. Al deze ziekten noemen we dus Ziekte van Lyme, maar het zou meer correct zijn als we de officieel medische term Borreliose zouden gebruiken.

Hoewel Borreliose een opkomende ziekte is, komt dat niet doordat de Borrelia bacterie nieuw is. Misschien is het wel vergelijkbaar met het Coronavirus. Er bestaan in de natuur al heel lang Borrelia, al zeker 100miljoen jaren (Bron). Maar door veranderingen in de leefomgeving (klimaat en wildpopulatie), het gebruik van medicijnen (antibioticum) en de veranderingen van ons eigen leefstijl (veel mensen leven niet in optimale gezondheid), zijn er mutaties binnen de Borrelia familie. En zo kan het gebeuren, net als met Corona, dat er mutaties ontstaan die voor ons meer ziekmakend zijn dan vroeger.

Het bijzondere aan de Borrelia, de reden dat hij zich voor het immuunsysteem, anti-biotische behandelingen en ook bloedonderzoek kan verschuilen, is dat hij het vermogen heeft om z’n vorm te veranderen. Hij past z’n vorm aan vanwege omgevingsfactoren (zoals antibiotica) en ook als overlevingsstrategie om zich te verspreiden naar andere levende wezens. Zo verandert hij z’n “huid” (de Outer Surface Proteins Antigenen, OSPA’s) als hij bijv van de teek naar de mens gaat. De 4 vormen die nu bekend zijn van de Borrelia zijn: de spiraal vorm, de cyste vorm “round body’s”, de bleb’s en de biofilm vorm. Je kunt je voorstellen dat elke vorm ook weer specifieke eigenschappen heeft, en dus ook meer en minder gevoelig is voor behandelingen. Er is uiteraard veel over te vertellen, maar dat is te veel voor deze blog.

Besmet met de Borrelia bacterie

Het is ondertussen algemeen bekent dat teken in Nederland een besmetting met de Borrelia kunnen overdragen. Maar wist jij ook dat je als zwangere vrouw je ongeboren kind een borrelia infectie kunt geven? Zo kan je baby al met de Ziekte van Lyme geboren worden!

De Borrelia laat zich niet zomaar stoppen en zoekt allerlei mogelijke wegen om zich te verspreiden. De meest bekende insecten die de bacterie kunnen overdragen zijn: de teek, muggen, steekvliegen/dazen en vlooien. Maar het is dus ook aangetoond dat de bacterie via de placenta bij een foetus terecht kan komen, en zo bij de geboorte al in de baby aanwezig kan zijn. Daarnaast is borstvoeding ook een mogelijke weg van besmetting. Bloedtransfusie is een logische weg om van mens op mens verspreiding van de Borrelia te veroorzaken. Maar wellicht is de bacterie ook seksueel overdraagbaar. En wat dacht je van via speeksel? Bij teken is aangetoond dat de bacterie in het speeksel aanwezig is. Ik snap, wij zijn een ander beest dan een teek, maar de bacterie lijkt mij slim genoeg om zich aan te passen.

Diagnose: Ziekte van Lyme

De Borrelia bacterie verspreid zichzelf in het lichaam via het bloed, de lymfe en weet ook z’n weg te vinden in de ruimte tussen de cellen. Hij kan zich dus overal in het lichaam bevinden, en weet zich goed te verstoppen. Hierdoor ontstaan over het algemeen maar vage, niet-specifieke klachten. Zoals pijn overal in het lichaam, of griep-achtige verschijnselen, of stijve pezen en gewrichten, depressie en vermoeidheid. Klachten die makkelijk aan een andere ziekte toegeschreven kunnen worden (zoals Fibromyalgie of Chronische Vermoeidheid Syndroom). Daarnaast hebben de bloedtests die via de huisarts vergoed worden (De Elisa en Western Blot) een lage sensitiviteit. Welke dan dus relatief vaak (gemiddeld 50%) een negatieve uitslag geven terwijl er wel degelijk een Borrelia besmetting is.

(De tekst gaat verder na de foto’s)

Hoe weet je nou dat je een Borrelia infectie hebt?

Als je bij mij zou komen met deze vraag, zou ik je wijzen op een aantal mogelijkheden om op onderzoek uit te gaan.

  1. Een volledige anamnese. Het is essentieel om alle symptomen volledig in beeld te krijgen. Alleen dan kan een helder beeld ontstaan en kunnen mogelijk andere ziekten uitgesloten worden.
  2. De Lyme-MSIDS questionnaire van Dr. Horowitz. Met deze simpele en gratis vragenlijst kan er een score gegeven worden aan de waarschijnlijkheid dat Lyme of een co-infectie een rol speelt.
  3. Bloedonderzoek. Als bloedonderzoek via de huisarts (Elisa en Western Blot) een positieve uitslag geeft, dan is dat natuurlijk ook al een bevestiging! Als de uitslag negatief is, kan je nog ander bloedonderzoek laten doen met een grotere zekerheid geen vals negatieve uitslag te krijgen: Elispot LTT test, LTT Melisa, CD-57 test, DNA PCR test of de TickPlex. Bij deze laboratoria kan je voor meer informatie terecht: ProHealth, Arminlabs en bij het BCA clinic.

Waar kies jij voor?

Er zitten voor- en nadelen aan elke onderzoeksmethode. De ene is prijzig, de andere geeft geen definitief “ja” of “nee”. En dan nog is het altijd aan jezelf wat je vervolgens met de kennis gaat doen. Welke behandeling wil jij volgen? Uiteindelijk ligt de keuze bij jezelf, en zo ook de verantwoordelijkheid. Een dokter kan je niet genezen. Alleen jouw eigen immuunsysteem kan de Borrelia bacterie vinden, onschadelijk maken en je lichaam herstellen. Maar goed, dat is een onderwerp voor een ander blog.

Wil je op dit moment meer weten? Dan kan ik je verschillende adviezen geven. Heb je mijn andere blogs al gelezen? Je vind ze hier op de overzichtspagina. Blijf niet met vragen zitten, maar stel ze gewoon: via de mail of telefoon ben ik bereikbaar. Ik kan je ook begeleiden naar een betere gezondheid, ook daarvoor kan je contact opnemen. En stuur een mailtje om de vragenlijst van Dr. Horowitz te ontvangen!