Bosbaden met Natuurtherapie

Bosbaden, Shinrin-yoku of forest bathing zijn verschillende namen voor hetzelfde. Wat het is, en meer specifiek wat een bosbad met Natuurtherapie onderscheid van andere forest bathing wandelingen, zal ik hier uitleggen.

Bosbaden in het kort

In dit artikel gaf ik een redelijk uitgebreide beschrijving van wat bosbaden is. Als je na het lezen van de tekst hier meer informatie zoekt, raad ik je aan om daar eens te kijken. Voor nu wil ik je even heel kort de kern van het bosbaden geven. Mocht je nog niet weten wat het is, krijg je zo in ieder geval een idee.

Bosbaden is het je onderdompelen in de natuur. Dat kan een bos zijn, maar ook andere natuurrijke gebieden, zoals de zee, een heidegebied of een groot park geven een vergelijkbaar effect. Met onderdompelen wordt bedoeld dat je je aandacht verlegt op het nu en de verbinding maakt met dat wat er hier is. Het bewust waarnemen met de zintuigen is één van de sleutels van bosbaden. Het doel van een forest bathing is om je volledig levendig te voelen:

Gewoon heel te zijn.

Forest Bathing

In feite kan iedereen bosbaden, ook zelfstandig. Wat een forest bathing met Natuurtherapie nu maakt wat het is, wil ik je hieronder uitleggen.

Heel concreet is een forest bathing wandeling met Natuurtherapie een wandeling van ongeveer 3uur, over een afstand waar je normaal gesproken 1uur over zou kunnen doen (rond de 4km). Als gids neem ik je mee en nodig je uit om oefeningen te doen die je waarneming prikkelen en je bewustzijn vergroten. Het doel van de wandeling is dat jij in contact komt met de natuur, en vooral ook met jezelf.

Zo ga je na afloop met nieuwe inzichten over jezelf en het leven in het algemeen naar huis.

De elementen die het bosbaden met Natuurtherapie meer waarde geven, zijn: het inzetten van honden als co-therapeut, het thema dat als leidraad vorm geeft aan de ervaring en de begeleiding van mij als professionele therapeut.

Natuurtherapie met hond

Tijdens de forest bathing wandelingen gaan altijd mijn honden als assistent mee. De honden zijn geen gewone huishonden, maar getrainde co-therapeuten. Ze wandelen gedurende de hele wandeling mee en worden op verschillende momenten specifiek ingezet. Vanuit de interactie met de honden kunnen diepgaande inzichten gewonnen worden. Met hun directe en heel heldere communicatie, werken zij als een vergrootglas op wat er zich bij jou van binnen afspeelt. Hoewel dat ook confronterend kan zijn, werkt het contact met de honden altijd opbouwend. Zij zullen je namelijk nooit veroordelen! En ik ook niet, trouwens.

Een passend thema

Een forest bathing bij Natuurtherapie heeft altijd een thema. Zo heb je de seizoenswandelingen, de Halloween wandeling en in 2022 ook de bomen wijsheid bosbaden. Het thema van de forest bathing bepaald de onderwerpen die tijdens die wandeling benadrukt worden. Op die manier krijgen specifieke vraagstukken de ruimte om uitgediept te worden. Zo staat bij het lente bosbad bijvoorbeeld centraal hoe je naar buiten treed en bij de Halloween wandeling wordt o.a. de dood in beschouwing genomen.

Het thema is bewust gekozen bij een tijd van het jaar, zodat de natuur als voorbeeld en leermeester je kan helpen in jouw proces van persoonlijke ontwikkeling. De locatie van de forest bathing is uitgezocht op de eigenschappen die bij dat thema benadrukt worden. Daarnaast zorgt het thema voor een logisch verloop van de forest bathing:

De forest bathing is op die manier één geheel, niet enkel een aantal losse oefeningen.

Begeleiding van een natuurgeneeskundig therapeut

Het voordeel van een begeleide forest bathing in het algemeen, is dat je makkelijker kunt loslaten. Bij een begeleid bosbad mag je ervan uit gaan dat ik de route ken en op de tijd zal letten. Vanuit de veilige setting die ik als begeleider faciliteer, is het makkelijker om dieper in je gevoel te zakken. Zo kan er naar boven komen wat er op dit moment gezien, gehoord en gevoeld mag worden.

Als natuurgeneeskundig therapeut heb ik een intensieve opleiding en verschillende cursussen gedaan. Die draag ik in de vorm kennis en ervaring in mijn rugzak. Ik heb geleerd de mens als geheel te zien, en bijvoorbeeld gedrag, emoties, voedingsvoorkeuren en ziektesymptomen met elkaar in verband te brengen. Tijdens een forest bathing in groepsverband is het nooit de bedoeling om echt therapeutisch te werken. Ik respecteer jouw privacy. Wel kan ik vanwege mijn rugzak aanwijzingen en tips geven die veel diepgang hebben of bij wijze van spreken de spijker op z’n kop slaan.

Daarnaast vind ik het ook altijd leuk om kennis over geneeskrachtige planten of gezonde leefstijl te delen. Zo kan de forest bathing dus ook heel spontaan nog elementen hebben van een wildpluk wandeling!

Leren door te doen

Over gezondheid is zo veel te lezen. Iedereen wil je wel tips geven over methodes die voor hem of haar goed geholpen hebben. Toch blijft het altijd zoeken naar wat werkt voor jou? Wat doet iets met en voor jou? Daar kan je vaak alleen achter komen door iets uit te proberen.

Wil jij ontdekken wat een forest bathing voor je kan betekenen? Ga het dan ervaren! Ik nodig je uit om eens mee te wandelen tijdens één van mijn forest bathing wandelingen. Of neem contact op als je vragen hebt!