Gevaarlijke Geneesmiddelen

Geneesmiddelen zijn gevaarlijk. Eigenlijk allemaal een beetje. Ze hebben namelijk een meer of minder sterke invloed op ons. Uiteraard is dat ook de bedoeling. Want een antibiotica is bedoeld om de bacteriën die bij een ontsteking betrokken zijn, te doodden en een anti-depressiva is bedoeld om je systeem op zo’n manier te manipuleren zodat je je weer beter te voelt.

Geneesmiddelen zijn geen speelgoed!

Als de dosering van een willekeurig middel te hoog is, kan je ernstige bijwerkingen krijgen. Van misselijkheid en hoofdpijn, tot een verminderd reactie vermogen of zelfs coma en de dood! Gelukkig hebben we daarom ook allerlei veiligheidsmaatregelen met elkaar afgesproken. Artsen en apothekers horen ons te beschermen tegen de soms extreme bijwerkingen van de geneesmiddelen die we geadviseerd krijgen. En dan heb je de bijsluiter nog, die je altijd zelf nog zou moeten nalezen, voordat je het middel neemt, want ja ook een arts is maar een mens die fouten kan maken.

Kruidensupplementen zijn ook geneesmiddelen

Met het gebruik van supplementen, van vitamines en mineralen tot kruiden zoals Kurkuma, Spirulina en Sint Janskruid, is dat in Nederland anders geregeld. Iedereen kan bijna alle supplementen op eigen houtje kopen in de drogist op de hoek, de online groothandel of zelfs de zwarte markt. Door de Nederlandse wetgeving mag er tegenwoordig niet meer op vermeldt staan, waar een bepaald supplement voor bedoeld is. De informatie hierover verspreid zich daarom via internet en mond op mond.

Deze informatie is vaak onvolledig en geeft bijna nooit de gevaren van het gebruik van het supplement weer.

Ja, ook het innemen van kruiden, vitamines en mineralen is gevaarlijk!

Zoals gezegd, eigenlijk alles wat je inneemt heeft een effect op jou. Of het effect gunstig of minder gunstig is, hangt van jouw systeem (jouw gevoeligheid, jouw zwakke plekken en jouw ziektegeschiedenis) en dat wat jij nog meer inneemt af. Het ene beïnvloed de opneembaarheid van het ander, het ander beïnvloed de snelheid waarmee het ene wordt afgebroken en weer iets anders kan zelfs een werking van een middel volledig blokkeren. En jij kunt best allergisch of overgevoelig reageren op bepaalde kruiden. En weer andere supplementen kunnen jou uitputten, doordat ze te sterk werken. Zo is het bijvoorbeeld af te raden om Brandnetelthee te drinken als je nierfunctie niet optimaal is. Als de dosering van Brandnetelthee te hoog is kan je extreme vermoeidheid, pijn in de rug of jeuk over het hele lichaam ervaren. Allemaal tekens die een getraind arts als mogelijk nierfalen zou moeten herkennen. Brandnetelthee… iets wat je zelf gewoon in de supermarkt kunt kopen! Het lijkt zo onschuldig, maar nee, ook kruiden kunnen gevaarlijk zijn.

Supplementen in combinatie met reguliere medicijnen

Supplementen en kruidenpreparaten in combinatie met reguliere medicijnen kunnen heel goed werken, en ook hele nare effecten geven. De meeste mensen is al wel bekend dat zoethout niet genomen moet worden bij hoge bloeddruk. Maar ook pepermunt, bijvoorbeeld als verse thee, kan een extreem sterk effect hebben. Het kan wel tot 300% de galafscheiding laten toenemen en heeft ook mogelijke interacties met reguliere medicijnen tegen hoge bloeddruk. Doordat de natuurlijke middelen ook bedoeld zijn om een geneeskrachtig effect te hebben, hebben ze een meer of minder sterk effect op jou. In combinatie met reguliere medicijnen krijg je dan een soms gevaarlijke cocktail, waar niemand op zit te wachten.

Wist jij over de gevaren?

Jij had er misschien al wel wat van gehoord, omdat jij je interesseert in de alternatieve geneeswijzen (anders was je misschien nog niet eens op mijn website gekomen). Maar de doorsnee Nederlander en vooral ook de doorsnee arts of therapeut heeft geen benul van de mogelijk gevaarlijke effecten van de cocktail van reguliere en alternatieve geneesmiddelen. En juist omdat supplementen en kruidenpreparaten niet officieel als geneesmiddel gezien worden, is er geen controle op de inname hiervan, laat staan in combinatie met wat je verder tot je neemt.

Dat het CBG (het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) nu een campagne begint om patiënten te waarschuwen is niet vreemd en vind ik juist wel goed. Het is belangrijk dat mensen niet zonder begeleiding geneesmiddelen nemen. Of dit nu reguliere medicijnen zijn of kruidensupplementen. Ik hoop alleen dat het CBG niet alleen gaat bangmaken met onvolledige informatie, maar dat er meer wetenschappelijke studies komen die de werkzaamheid van supplementen gaan beoordelen. Wie weet kan er dan in de toekomst juist wel veel meer gewerkt worden met de natuurlijke vorm van medicijnen, dan de chemische -tot nu toe reguliere- variant.

Wil jij meer weten?

Gebruik jij meerdere supplementen en ook reguliere medicijnen? Heb jij wel eens laten nagaan of deze wel goed samen kunnen? Of ben je nu geschrokken en vraag je je af of je wel goed doet met de supplementen die je neemt? Je kunt bij mij een afspraak maken en dan kunnen we hier samen naar kijken. Ik heb tijdens mijn opleiding 5jaar gestudeerd om zowel de werkzaamheid van kruiden en supplementen in te schatten, als ook de mogelijke gevaren door combinaties met reguliere medicijnen te ontdekken. Neem vrijblijvend contact op om te horen of ik je op weg kan helpen met jouw hulpvraag.