Hooikoorts

Je moet niesen, je neus loopt en je ogen tranen. Op sommige momenten voel je je echt koortsig en een algemene geïrriteerdheid bepaald jouw dag. Je bent erg prikkelgevoelig en trekt je het liefst terug. Als het regenachtig en koud zou zijn, zou je denken dat je te maken hebt met een verkoudheid. Maar dit is anders… dit is hooikoorts!

Allergie

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen. Je immuunsysteem levert een heftige strijd, zodra er stuifmeel van bomen, grassen of bloemen op het slijmvlies van je neus, keel of ogen terecht komen. Je slijmvliezen raken geïrriteerd en proberen met man en macht alle prikkelende stoffen uit te spoelen. Het resultaat: tranende ogen, een loopneus en heftige niesbuien!

Vooral in de periode rond eind mei hebben de meeste mensen last van hooikoorts. Dan staat het gras namelijk volop in bloei en worden de pollen op de droge zonnige dagen door de wind ver gedragen. Bij veel mensen worden de klachten ieder jaar erger en breidt de allergie zich uit naar andere pollen of ook voedingsproducten, huisstofmijt en huisdieren. Een reguliere behandeling bestaat vooral uit het bestrijden van de symptomen, door de reactie van je immuunsysteem te blokkeren.

Als natuurgeneeskundige zoek ik graag naar de oorzaak van ziekte. Daarbij beschouw ik een reactie van het lichaam niet als dom of nutteloos, maar als een poging om gezond te worden en balans te vinden. Juist door te luisteren naar wat het lichaam probeert te vertellen, kan een duurzame oplossing gevonden worden. Bij iedere persoon is hooikoorts anders, omdat de oorzaak voor de hooikoorts uniek is. Vandaar dat een oplossing ook individueel is. Toch zijn er ook wel overeenkomsten. Hier wil ik een paar inzichten delen.

Hooikoorts laat een onbalans zien tussen actie en rust

Het eerste inzicht over hooikoorts heb ik gekregen vanuit het model van de 4 Natuurkwaliteiten. Wat er bij hooikoorts te zien is, is in eerste instantie een sterke beweging naar Droog en Warm (onderscheidende vermogen tov pollen en irritatie van slijmvliezen). Als reactie geeft het lichaam een extreme beweging naar Vocht en Warm (alle slijmvliezen worden gespoeld, alle vocht komt naar buiten). Het uiteindelijke resultaat hiervan is een sterke beweging naar Koud (liever binnen blijven, zich terug trekken en de rust zoeken). De vragen die daardoor bij mij opkomen zijn: op welke manieren sta jij onder druk in je leven? Ik denk dan aan “alleswat er moet gebeuren”, tijdsdruk of hoge verwachtingen. Waardoor sta jij constant in een actie-stand? En hoeveel rust ervaar je in je leven en je lijf?

Is stuifmeel werkelijk “onschuldig”?

Het tweede inzicht krijg ik als ik kijk naar het immuunsysteem als mechanisme om je te helpen gezond te blijven. Het immuunsysteem is namelijk actief om indringers buiten ons lichaam te houden. En als we dat zo zien is het systeem hier gewoon heel hard de noodklok aan het luiden! Waarom? Waarom is het immuunsysteem zo van streek vanwege zo iets “onschuldigs” als stuifmeel? Zou het kunnen dat het immuunsysteem overbelast is? Ik denk dan aan alle gifstoffen en indringers die het voortdurend onschadelijk moet maken. Daarnaast kan het immuunsysteem het stuifmeel als symbool zien voor de bevruchting van mannelijke energie. Welke spanning speelt er op dit vlak?

Hoe prikkelgevoelig ben jij?

En als we ten slotte kijken naar die strijdlustigheid en prikkelgevoeligheid: waar in je leven zie je dat nog meer? Vaak is dit namelijk niet alleen iets van de hooikoorts. Dit soort thema’s spelen meestal het hele jaar door op sociaal en emotioneel niveau.

Natuurgeneeskundige behandeling

Na al deze vragen, wil jij graag antwoorden… Een consult bij Natuurtherapie is gericht op het vinden van antwoorden voor jouw individuele situatie. In het algemeen is het verstandig om het immuunsysteem te gaan ondersteunen, zodat het kan kalmeren.

Behandeling in 2 fases

Bij hooikoorts werk ik altijd in 2 fases: buiten het hooikoortsseizoen staat het opbouwen en reinigen centraal, en in het hooikoortsseizoen draait het om de klachten te verlichten.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op als je vragen hebt, kennis wilt maken of een afspraak wilt plannen.