Mijn honden en ik helpen mensen met angst voor honden!

Het klinkt misschien in eerste instantie vreemd, maar mijn honden kunnen mensen met angst voor honden helpen hun angst te verminderen. Ze doen dat niet zelfstandig, want als ik mijn honden op iemand met een angst voor honden zou loslaten, zou die persoon zeer zeker met een grotere angst naar huis gaan! Ik heb een speciaal stappenplan ontwikkeld om kinderen en volwassenen te helpen hun angst voor honden te overwinnen. En ik wil je hier een inzicht geven in hoe dat recept eruit ziet.

Therapeut als hoofdingrediënt

Als therapeut en begeleider ben ikzelf de sleutel tot succes. Daar ben ik mij heel bewust van. Ik ben degene die ervoor verantwoordelijk is dat een ontmoeting tussen mens en hond veilig is. Veilig voor de angstige mens en veilig voor de hond. Ik heb op vele manieren geleerd om een interactie tussen mens en hond (eigenlijk dier in het algemeen) een positieve afloop te laten hebben.

Ik heb zelf ervaring met angst voor honden. Ook nu kan ik angst voelen in bepaalde situaties met honden. Toch heb ik voor mezelf technieken gevonden om de angst onder ogen te zien en ook enge situaties met honden een goede afloop te geven. Deze persoonlijke ervaringen neem ik mee in mijn rugzak.

Als natuurgeneeskundig therapeut heb ik geleerd om antwoorden te vinden binnen in de kern van het probleem. Ik heb geleerd om om-te-denken. Ik neem angst serieus en benader angst positief. Daarnaast vind ik de omgang met emoties een razend interessant onderwerp! En juist in de interactie met dieren staan die emoties centraal. Dat maakt het werken met dieren voor mij zo mooi.

Ik heb eigenlijk mijn hele leven al interesse in dieren. En daarbij vind ik het fascinerend wat wij van dieren kunnen leren. De opleiding Animal Assisted Interventions heeft mij de ervaring en kennis gegeven om interacties tussen mens en dier positief en effectief vorm te geven.

Het doel: Zelfvertrouwen!

Het traject dat ik mensen met angst voor honden aan bied, is niet gericht op het overwinnen van de angst. Het is gericht op het opbouwen van zelfvertrouwen. En dat dus in relatie tot honden. Het opbouwen van zelfvertrouwen is niet iets wat van vandaag op morgen is gebeurt, maar wel iets wat zeker mogelijk is! Waar een wil is, is een weg!

De weg die ik begeleid heeft dus als doel om zelfvertrouwen op te bouwen. Dit doen we door te leren begrijpen wat een hond “zegt”, te leren voelen en communiceren wat jijzelf wilt en door veel positieve ervaringen op te doen.

Een stappenplan voor mensen met angst voor honden

Het traject waarin ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling begeleid, heeft een stappenplan als basis. Hoewel dit stappenplan op iedereen toepasbaar kan zijn, is de invulling voor iedereen weer anders. Ik bied maatwerk aan elk individu. Het delen van het stappenplan vind ik daarom hier niet passend.

Heel algemeen kan ik natuurlijk wel vertellen dat de volgende onderwerpen in het traject behandeld worden:

  • Hondentaal
  • Persoonlijke ruimte
  • Zelfbescherming
  • Omgang met emoties
  • Grenzen aangeven
  • Contact maken

Daarbij zijn er momenten van theorie, waar geen hond aanwezig hoeft te zijn. En er zijn momenten van praktisch bezig zijn, waar mijn honden assisteren.

Mijn honden als assistent

Mijn honden zijn de beste assistenten als het erom gaat om mijn therapeutische sessies te ondersteunen. Niet alleen omdat het de liefste hondjes van de hele wereld zijn! (Dat vind elk baasje van z’n eigen hond! haha!) De redenen zijn heel praktisch: Ten eerste, ik ken mijn hond beter dan dat ik elke andere hond ken. Hierdoor weet ik ook kleinste signalen op te vangen en herkennen. Ik kan dus mijn hond begrijpen. Ten tweede, mijn hond luistert naar mij. Van een wildvreemde hond kan ik niet verwachten dat deze direct perfect naar mij luistert. Ik heb dus minder controle over en vertrouwen in een interactie met een vreemde hond, dan met mijn eigen hond. Tot slot, mijn honden zijn opgevoed om met kinderen en volwassenen te werken. En ze vinden het contact met mensen ook erg leuk! Met andere woorden: mijn honden zijn therapiedieren, die ervaring hebben in het ondersteunen van de persoonlijke ontwikkeling van mensen. (de tekst gaat verder na de foto’s)

Extra hulpmiddelen

Naast het inzetten van mijn honden als therapiedier, kan ik als natuurgeneeskundig therapeut ook andere hulpmiddelen inzetten om het zelfvertrouwen te laten groeien en angst te reduceren. Bachbloesem remedies zijn bijv een heel eenvoudige aanvulling op het stappenplan. Als angst een meer overkoepelend thema is in het leven, kunnen ook voedingsadviezen en kruidenrecepten ingezet worden voor extra ondersteuning. Deze therapievormen kunnen helpen door het immuunsysteem (je weerbaarheid) op te bouwen en je prikkelgevoeligheid af te laten nemen. Zo krijgt het zenuwstelsel rust en is er ruimte om nieuwe (spannende) ervaringen als positief te beleven.

Wil je meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden? Heb je zelf angst voor honden of ken je iemand met een belemmerende angst voor honden? Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking (zonder hond). Als je meer wilt weten over het inzetten van dieren als assistent, stuur dan gerust een mailtje met je vragen. Wie weet kan ik je wel verder helpen!