Voor een goed herstel na een operatie

Jij wilt natuurlijk het beste voor je gezondheid. Je bent altijd wel aan het opletten dat je gezond eet en voldoende beweegt. Je weet, dit leven heb je maar 1 keer, dus je doet je best om goed voor jezelf te zorgen. Naar de huisarts ga je als er toch langer iets niet lekker zit, maar voor jou geldt “voorkomen is beter dan genezen”.

Toch kan het gebeuren dat er iets in je lichaam niet goed zit. Misschien heb je plots een blindedarm ontsteking, een liesbreuk of zelfs een tumor! Het is maar goed dat je bij de huisarts hebt aangeklopt en dat die jou adequaat heeft doorverwezen naar specialisten met apparatuur die in je lichaam kunnen kijken, nog zonder je open te snijden. De diagnose die je te horen krijgt, kan een hele klap zijn. Een verrassing waar je niet op zat te wachten. Je schrikt, want je was toch gewoon goed bezig voor je gezondheid?! Het voorstel van de artsen kan een hele opluchting zijn, want zij zullen weten wat er te doen is en zij zullen je van het kwade af kunnen helpen. Maar de behandeling kan ook heel beangstigend zijn. Een operatie is niet iets waar je op zit te wachten.

Een operatie red je leven

Een operatie kan levensreddend zijn! Vooral tegenwoordig met alle moderne methodes en technische hulpmiddelen. Toch is er altijd een risico. Daarnaast kan het alleen al beangstigend zijn om zo volledig overgeleverd te zijn aan de kunde van een ander, of eigenlijk zelfs een team mensen. Mensen kunnen fouten maken. Maar we willen er liever vanuit gaan dat de chirurgen, assistenten en verpleegkundigen in deze kritieke situatie gewoon weten wat ze doen en daar ook heel precies in zijn. Gelukkig gaat dat ook in de meeste situaties gewoon goed en zal je na een operatie, hoe zwaar die ook is geweest, langzaam maar zeker herstellen.

Eerst ga je stuk

De operatie zelf is een gigantische ingreep op je systeem. Naast dat je zenuwstelsel lichtelijk vergiftigd wordt, zodat je de pijn en ervaring niet hoeft mee te maken, wordt er letterlijk iets in je lichaam stuk gemaakt. Uiteraard is het bedoeld zodat je daarna weer echt beter kunt worden, maar in eerste instantie gaat je lichaam kapot. Na een operatie krijg je levensreddende antibiotica en mag je nog meer pijnstillende middelen nemen. Dit helpt je om door de ergste en gevaarlijkste periode van je leven heen te komen. Het is echt fijn dat de reguliere geneeskunde zich hierin zo ver heeft ontwikkeld!

Herstel na een operatie

Nadat dat wat jouw leven bedreigt heeft -die blindedarm ontsteking, liesbreuk, tumor of wat het ook was- verwijdert is, gaat het genezingsproces pas echt beginnen. Genezen zal je zelf moeten doen. Of eigenlijk is het je immuunsysteem en je ontgiftende organen (vooral darmen, lever, longen en nieren) die jou laten herstellen na een operatie. Artsen en verpleegkundigen weten dit wel, maar zo zullen zij het misschien niet benoemen. Zij zullen vooral gericht zijn op het voorkomen van verdere infecties en het jou zo comfortabel mogelijk maken in deze benarde situatie. Je kunt je als een slachtoffer voelen, die weinig zelf in handen heeft. Toch kan jij jezelf met simpele dingen ondersteunen en je immuunsysteem en organen helpen in het herstel na een operatie.

5 Hulpmiddelen voor herstel

Hier volgt een beschrijving van 5 eenvoudige hulpmiddelen die het herstel na een operatie zouden kunnen bespoedigen. (Let op, dit is enkel algemene informatie en niet een op jouw specifieke situatie toegesneden advies. Volg altijd de raad van een behandelend arts of therapeut, je kunt ook mij benaderen als je vragen hebt over dit onderwerp.)

 1. Lijnzaad
  Door het gebruik van opiaten (de echte pijnstillers!) is de kans groot dat je last krijgt van obstipatie na de operatie. Diarree komt vaak voor als bijwerking van de antibiotica die je moet nemen om een infectie aan de wond te voorkomen. Beide (obstipatie en diarree) zijn lastig en kunnen je herstel vertragen. Lijnzaad is een goedkoop en simpel hulpmiddel om beide klachten te verhelpen. Bij obstipatie neem je 1-3x per dag een glas water waarin ten minste 10min een volle eetlepel (heel of gebroken) lijnzaad in heeft geweld. De lijnzaad slik je met het water gewoon door. De vezels van de lijnzaad stimuleren de darmwand om te bewegen en het vocht zorgt ervoor dat alles weer week en soepel wordt. Bij diarree neem je het (hele of gebroken) lijnzaad met alleen een klein bodempje water (dit mag ook 1-3x per dag). Doordat lijnzaad veel vocht aan zicht bindt en zo slijmstoffen vrij komen, vangt het overmatig vocht en de daarin zwemmende prikkelende stoffen die in de darmen voor irritatie zorgen. De slijmstoffen geven je slijmvliezen extra bescherming tegen de irriterende stoffen. Lijnzaad is een zacht werkend middel. Bij ernstige obstipatie of diarree zullen extra maatregelen genomen moeten worden.
 2. Thee tegen misselijkheid
  Van alle chemische stoffen in je lichaam en ook van de verandering in je systeem (de operatie verandert iets aan je lichaam en dus aan jouw innerlijke balans) kan jij misselijk zijn geworden. Misselijkheid kan ook een teken zijn van een te lage bloedsuiker, laat je hierover goed informeren! Als dat niet het geval is, maar je maag blijft protesteren en je voelt je draaierig en zwak, dan kan een thee van gember, munt of kamille helpen. Gember is waarschijnlijk het meest bekende hulpmiddel tegen misselijkheid. Het stimuleert je spijsvertering en geeft warmte aan je maag en darmen, waardoor deze als tegenreactie kunnen gaan ontspannen. Gember is niet voor iedereen de oplossing. Gember kan namelijk de slijmvliezen sterk prikkelen, wat juist tot pijn kan leiden. Kamille is dan een betere optie. Dit is een zacht kruid dat helpt om te ontspannen en tot rust te komen. Als je de kamille langer laat trekken, zodat ook de slijmstoffen vrij komen in het water, beschermt het je slijmvliezen tegen overprikkeling. Als dit de oorzaak van jouw misselijkheid is, biedt kamille dus een oplossing. Munt, tot slot, heeft zijn werking te danken aan de stimulerende en ontkrampende werking op de lever en galwegen. Als jou systeem lichtelijk vergiftigd is van alle medicatie en je lever een opkikker nodig heeft, kan munt een uitkomst bieden. Luister goed naar je lichaam om te ontdekken waar jij op dit moment het meeste baat bij hebt.
 3. Rust en ontspanning
  Je lichaam (en geest) zullen na de operatie gebaat zijn aan rust en ontspanning. Dat kan in een ziekenhuis nog knap lastig zijn… het is niet je eigen vertrouwde bed waar je in ligt, er lopen steeds vreemde mensen over de vloer en misschien heb je wel niet zo veel privacy omdat je met meerdere mensen op 1 kamer ligt. Toch is het mogelijk om ook in het ziekenhuis (en daarna thuis) extra rust en ontspanning vorm te geven op eenvoudige manieren. Muziek op de oren kan je helpen om je af te sluiten voor je omgeving. En een massage kan helpen om je lichaam te laten ontspannen. Vraag je partner, vriend of verzorger eens of die een korte massage wil geven. Al is het maar gewoon een insmeren met een beetje huidolie van de handen of voeten (als die niet aangedaan zijn). De liefdevolle aanraking alleen al maakt oxytocine vrij, wat een natuurlijke pijnstiller in je eigen lichaam is. Alle kleine beetjes helpen.
 4. Probiotica, Multi-vitamine en visolie-capsules
  Enkele supplementen die jouw herstel kunnen ondersteunen zijn probiotica, een multi-vitamine en extra visolie-capsules. De probiotica helpt om je darmflora te herstellen nadat de antibiotica deze heeft vernietigd. Neem de probiotica al gedurende de periode dat je de antibiotica neemt en blijf de probiotica ten minste 2maanden daarna nog slikken. Neem de probiotica in de avond voor het slapen, dan heeft het genoeg tijd om in te werken. Een multi-vitamine geeft je immuunsysteem de stoffen die het nodig heeft om alle beschadigde cellen op te ruimen. Een multi-vitamine hoeft geen extra hoge doseringen te hebben, het liefste kies je een variant die maximaal 100% van de ADH van de vitamines en mineralen bevat. De visolie-capsules helpen om ontstekingen tegen te gaan en nieuwe cellen aan te maken.
 5. Chlorella en Spirulina
  Heb jij het idee dat je wel wat extra’s kunt gebruiken? Dan is de combi spirulina + chlorella waarschijnlijk wel wat voor jou. Chlorella is een groene alg die vol zit met vitamines en mineralen (vooral vitamine C en beta caroteen). Deze biedt je immuunsysteem extra ondersteuning en helpt om te ontgiften via de spijsverteringsorganen en nieren. Spirulina is o.a. rijk aan eiwitten, een belangrijke voedingsstof voor het opbouwen van nieuwe cellen. Chlorella en spirulina lijken elkaar in hun werking te bekrachtigen en worden vaak als gouden combinatie verkocht.

 

Hoewel je je nooit echt van te voren weet hoe je uit een operatie komt, kan een kleine voorbereiding dus wel fijn zijn. Je bent niet overgeleverd aan het ziekenhuispersoneel en je hebt altijd de keuze om de ene of een andere behandeling te ondergaan. Een arts en verpleegkundige zal altijd met je mee willen denken, want zij willen ook dat jij zo snel mogelijk weer beter wordt.

Laat je goed verzorgen en zorg goed voor jezelf.

Wil je meer weten of zoek je ondersteuning bij het herstel na een operatie? Neem gerust contact op om te zien wat ik voor je kan betekenen.