Wat kijk je angstig!

Aan je ogen kan je goed een emotie aflezen. Je ogen verraden wat er diep van binnen gaande is. Heb je net gehuild? Dan zijn je ogen waarschijnlijk rood doorlopen. Ben je boos? Dan heb je misschien wel een blik die kan doden… En ja, ook angst is zichtbaar in je ogen. Je pupillen zijn dan groter, zodat het alle nodige informatie tot zich kan nemen om te kunnen vechten of vluchten. Dat kan op dat moment je leven redden.

De voorbeelden die ik hierboven noemde zijn meestal maar momentopnames. Over het algemeen zijn emoties vluchtig, ze komen en gaan. Toch kan je als mens ook vaker een bepaalde emotie hebben of langer in een bepaalde emotie blijven hangen. Zo ben je misschien wel gewoon een angstig type. Dan zijn er andere tekens in je iris te zien, een paar van die tekens wil ik je hier laten zien.

Spanning als overlevingsmechanisme

Zie het witte lijntje als voorbeeld van de krampringen die in dit oog als donkere lijntjes zichtbaar zijn.

Een van die tekens die ik aan het angstige, onzekere of gespannen type koppel zijn “krampringen”. Dit zijn dunne lijntjes die de ronding van je iris volgen. Ze zijn meestal niet met het blote oog te zien, maar bij bruine ogen kunnen ze echt oplichten. De krampringen staan, zoals de naam al aangeeft, voor verkramping. Dat kan natuurlijk heel fysiek op spanning in het lichaam wijzen (wat ook vaak wel het geval is), maar het kan ook om emotionele spanning gaan. Meestal is deze spanning niet echt angst te noemen, dat is voor veel mensen een te groot woord, maar bijvoorbeeld onzekerheid of terughoudendheid herkennen mensen met krampringen wel in zichzelf. Krampringen zijn ook wel te zien als beschermingsmechanisme. Een krampring beschermt je bijv ervoor om niet te snel of onbedacht naar buiten te treden, het beschermt je ervoor om niet je mening eruit te flappen wat wellicht tot een ruzie kan leiden, het beschermt je om je kwetsbare “ik” niet zomaar aan de buitenwereld prijs te geven. Dat is handig, maar het levert je dus intern best wat spanning op. Het leuke van deze krampringen zijn: zodra jij meer ontspanning in je leven en zekerheid in jezelf vind, zullen de krampringen langzaam aan ook uit je iris verdwijnen.

Angst zit in de nieren

Fysiek is goed te verklaren waarom de nieren symbool staan voor de emotie angst: het zijn namelijk de bijnieren die het angst-hormoon adrenaline aanmaken. Als je vaak, langdurig of hele sterke angsten beleeft, dan verwacht ik in de iriscopie tekens te zien op het reflexgebied van de nieren en/of bijnieren. In sommige gevallen zijn er juist oplichtingen, bij anderen juist verdonkeringen. Als je nieren erfelijk een zwakke plek zijn, sta ik niet raar te kijken wanneer je een diepgewortelde angst hebt, bijvoorbeeld een angst om alleen te zijn of verlaten te worden. Vaak weet je dan helemaal niet waarom je die angst hebt en heb je al allerlei trucjes gevonden om maar niet in de situatie terecht te komen dat je angstig wordt. Zo zou je bijvoorbeeld veel uit huis kunnen zijn, altijd onder de mensen, om maar niet alleen thuis op te bank te zitten. Of misschien ben jij wel diegene die de relatie’s uit maakt, uit angst dat hij jou wel eens zou kunnen verlaten.

(Klik op de foto voor een vergroting, en zie ook de krampringen in deze irissen)

    

Het is te zien in je ogen

Het klinkt misschien wel zweverig of magisch om vanuit een lijntje in je iris een verhaal over spanning en overlevingsmechanismen te horen. Toch is het niet zo vreemd, als je bedenkt dat als je maar vaak genoeg een houding aanneemt, je lichaam op een gegeven moment ook echt vast zit in dat figuur. Zo is dat met de iris vergelijkbaar, ook die wordt gevormd naar hoe jij met je ogen naar de wereld kijkt, hoe jij leeft en hoe jouw voorouders al geleefd hebben.

Iriscopie bij Angst

Herken jij jezelf in het angstige type en wil je graag inspiratie ontvangen voor een meer ontspannen leven? Neem dan gerust contact op en ontdek welke leefstijladviezen een positieve invloed op jou kunnen hebben.

Als je benieuwd bent naar wat er in jouw ogen te zien is, nodig ik je uit om mijn agenda op facebook in de gaten te houden (je kunt je daarop “abonneren” om geen van mijn events te missen). Eens in de zoveel tijd huur ik een ruimte om individuele iriscopie consulten te geven.