Ziekte van Lyme

Wat is de Ziekte van Lyme?

De bacterie: Borrelia burgdorferi.

Dat is een goeie vraag, die aan de ene kant simpel en aan de andere kant moeilijk te beantwoorden is.

De simpele versie is: je hebt de Ziekte van Lyme als je klachten krijgt na een besmetting met de Borrelia bacterie (de meest voorkomende in Nederland is de Borrelia burgdorferi). Die besmetting kan je oplopen door een tekenbeet of een steek van insecten zoals een daas. Voorwaarde is dat zij de drager moeten zijn van die bacterie. Dus niet van elke teek krijg je per definitie de Ziekte van Lyme.

De Borrelia bacterie is super slim!

Wat het zo moeilijk maakt om te ontdekken of je de Ziekte van Lyme hebt: deze bacterie is een meester in verschijningsvorm. De Borrelia bacterie laat zich moeilijk zien; de diagnose methodes die in Nederland gebruikt worden om te testen of je geïnfecteerd bent geven vaak een verkeerde uitslag. Daarnaast geeft deze bacterie veel verschillende klachten, die ook nog tegelijk kunnen voorkomen. Zo is de kans dat je een andere diagnose (bijvoorbeeld Fibromyalgie of Burn-out) krijgt groot. De Borrelia doet zich op microscopisch-niveau ook vaak voor als een ander: zo kan de bacterie zich bijvoorbeeld voordoen als een schimmel of virus.

Hoe herken je de Ziekte van Lyme dan wel?

De Ziekte van Lyme kent 3 fases en elke fase heeft andere herkenningspunten.

Erythema migrans

De eerste fase is het meest duidelijk. Dit is de acute fase waarbij die rode kring kan ontstaan die altijd gekoppeld wordt aan de Ziekte van Lyme. Dit is het teken dat je een acute besmetting hebt en het immuunsysteem aan het reageren is. Als de kring groeit, heeft je immuunsysteem te weinig kracht om de infectie te verhelpen. Je kunt trouwens zo’n rode kring ook krijgen als je geen teek ziet zitten. Zoals gezegd, ook een stekend insect als de daas kan de Borrelia overdragen. Als je zo’n rode kring ziet, kan je er bijna zeker vanuit gaan dat je een acute infectie met de Borrelia hebt. Maar je kunt andersom, ook een infectie met de Borrelia oplopen zonder dat je zo’n rode kring krijgt. Maar 1 op de 4 gevallen van een besmetting, krijgt een rode kring. Gezien 1 op de 5 teken en ongeveer 14% van de dazen besmet is, is enige nazorg na een beet op z’n plaats.

In de tweede fase herken je de Ziekte van Lyme aan koorts en algemeen griepachtige verschijnselen, zoals pijnlijke gewrichten en vermoeidheid. Je denkt dus wellicht dat je een gewoon griepje hebt, maar in werkelijkheid is de Borrelia zich aan het verspreiden door je hele lichaam. In deze fase kunnen er ook op andere plekken op je lichaam rode kringen zichtbaar worden, zonder dat je daar dus opnieuw gebeten werd.

In de derde fase is de Ziekte van Lyme het moeilijkste te herkennen. Maar vaak als we het hebben over de Ziekte van Lyme, hebben we het juist over deze derde en chronische fase. Hier heeft de bacterie een plek gevonden waar hij zich goed kan verschansen: op plekken waar jouw immuunsysteem niet zo goed bij kan. Vooral op slecht doorbloedde plekken, zoals bijvoorbeeld in de pezen en gewrichten voelt de Borrelia zich prettig. Hier boort hij gangetjes en zorgt ook met zijn giftige afvalproducten voor irritatie en ontsteking. Chronische pijn, vermoeidheid, stijfheid en ook gevoelloosheid en een algeheel gevoel van zwaarte zijn typische tekens van de Ziekte van Lyme. De Ziekte van Lyme wordt een multi-systeem-ziekte genoemd, omdat er meestal meerder orgaansystemen tegelijk aangedaan zijn en er vaak ook nog andere ziekteverwekkers mee gaan spelen. Door de Borrelia raakt je immuunsysteem overbelast (als die dat niet al was), waardoor je nu meerdere ziektes tegelijk kunt krijgen. Bij iedereen verloopt de Ziekte van Lyme uniek. Ik denk dat dat ook een reden is waarom het veelal moeilijk te herkennen is.

Voor iedereen die met vage klachten rond loopt en je denkt dat het wel eens de Ziekte van Lyme zou kunnen zijn, weet dan dat het een serieuze ziekte is, die ook zeker zo behandeld kan worden.

Behandeling

Als je (na enige moeite) de diagnose “Ziekte van Lyme” hebt gekregen, ben je nog niet genezen. De behandeling via de huisarts is vaak beperkt tot het toedienen van antibioticum. Bij een ziekte waar degeneratie al zo op de voorgrond staat, vind ik een behandeling met nog meer destructie (het vermoorden van ook al die goede darmflora) op z’n minst risicovol. Door het gebruik van antibiotica raakt onze darmflora (nog verder!) uit balans. Terwijl we steeds meer leren dat de juiste balans effectief bijdraagt aan een goede gezondheid. Daarnaast is de kans op resistentie zeer aanwezig bij langdurig gebruik van antibiotica, juist bij een al zo zeer slimme bacterie als de Borrelia.

Een behandeling die gericht is op de opbouw van het immuunsysteem lijkt mij een beter plan. Ons immuunsysteem is namelijk het systeem dat bacteriën selectief kan doden en gifstoffen kan opruimen. Daarbij leert het immuunsysteem zich steeds aan te passen aan z’n tegenspeler, en is daarmee veel ingenieuzer dan de antibiotica die de farmaceut kan bedenken.

De vraag die over blijft is: hoe doe je dat dan, je immuunsysteem opbouwen?

Wat kan je zelf doen?

Gelukkig kan je daarbij een hele boel zelf doen! Om te beginnen… goed voor jezelf zorgen… Misschien is dat wel de hele les die wij van de Borrelia bacterie te leren hebben. Want wat is nu “goed voor jezelf zorgen”? Soms vraag ik me ook wel af of dat überhaupt nog kan met de vervuiling van lucht, water en voedsel waar we tegenwoordig tegenaan lopen. Maar ik denk, ieder beetje helpt! Het hoeft ook niet perfect, maar de meesten van ons (incl ikzelf) kunnen wel beter voor zichzelf zorgen dan wat we nu doen. En dan kan een kleine dagelijkse verandering al grote effecten opleveren!

Goed voor jezelf zorgen begint met:

1,5 tot 2liter water drinken (koffie, alcohol en frisdrank niet meegetelt)
30min per dag matig actief zijn (dus wandelen of fietsen in de buitenlucht)
250gram groentes per dag
2stuk fruit per dag
Ten minste 8uur slaap per nacht

Vind je dat lastig? Je hoeft er niet alleen voor te staan!

Natuurgeneeskundige therapie

Wil je sneller en effectiever werken aan het verbeteren van je immuunsysteem? Dan kan ik je ondersteunen met een suikervrij dieet om je immuunsysteem even echt op adem te laten komen. Daarnaast kunnen kruiden, zoals Ledum, Uncaria en Urtica ingezet worden om zowel je immuunsysteem als ook andere orgaansystemen te herstellen. Een passend probiotica-preparaat kan gezocht worden. En daarnaast: ook je sociale, emotionele en spirituele leven kan een steuntje in de rug krijgen. Het belangrijkste is dat jij de touwtjes van je leven weer in eigen handen gaat krijgen, zodat je weer met plezier op kunt staan en je dromen op aarde kunt verwezenlijken. Er zijn veel manieren om hier vorm aan te geven, jij bepaalt zelf welke vorm het beste bij je past.

(de tekst gaat verder na de foto)

Bij Natuurtherapie krijg jij als mens in je geheel ondersteuning bij het proces van genezing.

Wil je meer hierover weten? Neem vrijblijvend contact op. We kunnen eerst een keer kennis maken, of als je direct stappen wilt zetten kunnen we ook een afspraak maken en met mijn lyme-behandelprotocol aan de slag gaan. Graag ondersteun ik je om je levenskracht weer terug te vinden.