Forest Bathing


Heb jij behoefte aan rust om je heen? Zou je graag eens goed willen doorademen en de frisse lucht vanuit je longen tot in de puntjes van je tenen willen laten doorstromen? Of zoek je verbinding met de natuur, om zo ook de verbinding met jezelf te versterken? En laat jij je graag inspireren door het gezelschap van anderen?

Dan is een middag bosbaden je aan te raden.

Zo kan een bosbad er ook uit zien. (Deze plek is te vinden in Nieuw-Zeeland)

Je hebt er misschien al wel eens van gehoord, of over gelezen? Bosbaden, Forest bathing of Shinrin-yoku zijn allemaal gebruikte termen om (ongeveer) hetzelfde te benoemen: een bad nemen in het bos. Niet letterlijk, al zou dat ook echt een magisch moment voor je kunnen zijn. Een bosbad neem je eigenlijk al zodra je een wandeling door het bos maakt. Je hoeft in feite alleen maar de natuur op te zoeken. Echter, door heel bewust stil te staan en je te verbinden met de natuurlijke omgeving, met behulp van bepaalde oefeningen, kan de “onderdompeling” in het bos je nog veel meer brengen dan alleen een frisse neus. In Japan wordt Shinrin-yoku als therapie bij allerlei ziekten, van migraine tot kanker, toegepast. Dat de natuur geneeskracht heeft wordt zo langzaam ook wetenschappelijk steeds vaker bewezen. Gelukkig hoeven wij niet te wachten op een wetenschappelijk bewijs om van de voordelen van de natuur te kunnen genieten!

En genieten kan je van de natuur rondom Enschede! Met een paar minuten ben je de stad uit en de rust in. Door zelf veel te wandelen en fietsen in de omgeving, heb ik een aantal plekken gevonden die echt goed doen. Graag neem ik je mee en begeleid ik je om zo veel mogelijk positieve energie in je op te nemen als mogelijk is in een paar uurtjes.

Therapie in de natuur met een hond

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Als natuurgeneeskundige hou ik mij veel bezig met de geneeskracht van de natuur: Voeding, kruiden, ademhalingsoefeningen… verzin het maar. Het ZIJN in de natuur is wat mij oorspronkelijk heeft geïnspireerd om dit vak te leren. En het wandelen in de natuur zie ik ook als een van de prachtigste vormen van natuurtherapie, het liefste dan nog met een dierlijke assistent om echt de diepte in te kunnen gaan! Graag nodig ik je uit om met mij, mijn hond(en) en de andere deelnemers mee de natuur in te gaan. Maak contact met de natuur en je medemens en verwen zo jezelf met dat wat jij op dit moment nodig hebt: liefde, verbinding, draagkracht, rust… de natuur kan het je geven, zodat jij het ook weer in jezelf kunt vinden.

Vind in het contact met de natuur de levenskracht in jezelf!

Programma

Hier een kort overzicht van wat je kunt verwachten tijdens een forest bathing bij Natuurtherapie.

  • Een wandeling van 3uur (over een route waar je met een normaal tempo 1uur over zou doen)
  • Oefeningen om contact te maken met de natuur, jezelf en de andere deelnemers
  • Bij elke forest bathing staat 1 thema centraal, de oefeningen helpen je bewust te worden. Elke keer nodig ik je uit om te ontdekken wat jij kunt leren van de natuur en wat jij nodig hebt in relatie tot het thema.
  • Mijn therapie-hond(en) worden ingezet bij bepaalde oefeningen om de inzichten over jezelf extra diepgang te geven. Daarnaast bieden zij op heel natuurlijke manier emotionele steun op de momenten dat je daar behoefte aan hebt.
  • Gedeeltelijk wandelen we in stilte, gedeeltelijk praten we met elkaar.
  • Afhankelijk van de groep’s taal spreek ik Nederlands, Duits en/of Engels
  • Ik verzorg iedereen met een kop thee en wat lekkers

Praktische informatie

Bij aanmelding krijg je een overzicht met alle praktische zaken als PDFje. Hier alvast de belangrijkste punten.

Wat neem je mee?

  • Goed zittende kleding, passend bij het weer.
  • Wandelschoenen
  • Een klein rugzakje met wat noodzakelijke dingen, zoals: een eigen beker, een flesje water, je autosleutels, zonnebrandcrème, etc.

Prijs

€35,- incl btw, kopje thee en wat lekkers.

Corona-regels

Voor elke wandeling houd ik de actuele corona-regels van de overheid in de gaten. Zo kan het aantal deelnemers hierdoor beperkt zijn en ook vraag ik iedereen om een eigen beker mee te nemen. Omdat we buiten in de frisse lucht zijn en er genoeg ruimte is om ons aan de 1,5m afstand te houden, zijn mondkapjes niet verplicht. Bij je aanmelding ontvang je een PDFje waar alle belangrijke en actuele corona-regels voor die wandeling op staan.

Aanmelden en meer informatie:

Heb je vragen, of wil je je aanmelden voor een forest bathing? Neem dan contact op via email of telefoon.

Op de volgende data kan je mee de natuur in:

Zondag 12 december 2021 – Winter forest bathing

Deze wandeling staat in het teken van de winter. Bezinning, rust en structuur in het leven zijn de extra onderwerpen die deze wandeling diepgang geven. Hier gaat het over wat jij nodig hebt om tot jezelf te komen, hoe het je lukt om je eigen weg te volgen en hoe jij ook eigen plannen kunt maken voor de toekomst.
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Het Lutterzand, De Lutte (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op vrijdag 10 dec.

Dinsdag 18 januari 2022 – Volle maan wandeling

Deze bijzondere forest bathing staat in het teken van de eerste volle maan in het nieuwe jaar. We starten de wandeling bij het ondergaan van de zon en wandelen vervolgens de nacht in. Als het weer meewerkt krijgen we de maan ook echt te zien, en zullen we in het maanlicht bosbaden. Tijdens deze wandeling besteden we extra aandacht aan de volgende onderwerpen: je innerlijke stem, je gevoel volgen en je onderbewuste. Ik wil je uitnodigen om tijdens deze wandeling een intentie voor 2022 neer te zetten. Je mag je eigen licht in het donker gaan ontdekken en laten schijnen. Ik verwacht dat deze forest bathing een sterke impact kan hebben op iedereen die op zoek is naar zichzelf en wil leren om te gaan met zijn/haar eigen gevoeligheid.
Tijd: 17:00 – 20:00
Locatie: Usselerrietweg, Enschede (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op zondag 16 januari.

Zondag 20 maart 2022 – Lente Bosbad

Deze forest bathing staat in het teken van het voorjaar. De natuur is aan het ontwaken: vogeltjes zingen hun liefdes lied, bloemetjes steken hun hoofd boven de aarde en de eerste bomen worden groen. Met deze wandeling nodig ik jou uit om contact te maken met de kwaliteiten van het voorjaar. We besteden daarom extra aandacht aan onderwerpen die daarmee in verbinding staan: reiniging (voorjaarsschoonmaak), het ontkiemen en zichtbaar zijn of worden.
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Colosseum, Enschede (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op vrijdag 18 maart.

Zondag 10 april 2022 – Bomen wijsheid Bosbad

Deze nieuwe forest bathing staat in het teken van de wijsheid van bomen. Vanuit de oude natuur-culturen weten we dat bomen altijd een bijzondere rol gespeeld hebben in het leven van de mens. Niet alleen op fysiek vlak zijn ze essentieel voor ons bestaan, op sociaal, emotioneel en spiritueel vlak kunnen we ook veel van bomen leren. Graag neem ik je mee tijdens dit bosbad door het open Arboretum in Enschede. Zo kan je in contact komen met veel verschillende boomsoorten en de wijsheid opdoen die jij op dit moment nodig hebt.
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Dr. van de Zandestraat, Enschede (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op vrijdag 8 april.

Zondag 19 juni 2022 – Zomer forest bathing

Dit bosbad staat in het teken van de zomer. In de zomer bruist alles van energie. Planten zijn volop in de groei, insecten vliegen om je oren en wij mensen zijn ook graag buiten in het zonnetje. De zomer staat in het teken van actie. Maar waar kom jij voor in actie? En hoe hou jij de balans tussen actie en rust? Dat zijn enkele vragen waar we tijdens deze forest bathing bij stil staan. In andere woorden: lichamelijk en geestelijk in actie komen, motivatie en de balans bewaren.
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Zwartevennenweg, Enschede. (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op vrijdag 17 juni.

Zondag 28 augustus 2022 – Bomen wijsheid Bosbad

Net als in april, staat deze forest bathing in het teken van de wijsheid van bomen. Vanuit de oude natuur-culturen weten we dat bomen altijd een bijzondere rol gespeeld hebben in het leven van de mens. Niet alleen op fysiek vlak zijn ze essentieel voor ons bestaan, op sociaal, emotioneel en spiritueel vlak kunnen we ook veel van bomen leren. Graag neem ik je mee tijdens dit bosbad door het open Arboretum in Enschede. Zo kan je in contact komen met veel verschillende boomsoorten en de wijsheid opdoen die jij op dit moment nodig hebt.
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Dr. van de Zandestraat, Enschede (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op vrijdag 26 augustus.

Zondag 18 september 2022 – Herfst forest bathing

Deze wandeling staat in het teken van de herfst. De blaadjes vallen van de bomen, paddestoelen schieten uit de grond en het vocht is in de natuur alom vertegenwoordigd. In de herfst staan onderwerpen als loslaten, trots-zijn en zachtheid op de voorgrond. Tijdens deze forest bathing mag jij ontdekken wat die thema’s in jouw leven betekenen. Het gebied waar we doorheen wandelen nodigt uit tot creativiteit en speelsheid, zo wordt je door de natuur uitgedaagd om deze kwaliteiten in jezelf te ontdekken.
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Het Lankheet, Haaksbergen (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op vrijdag 17 sept.

Maandag 31 oktober 2022 – Halloween wandeling

Deze bijzondere forest bathing staat in het teken van Halloween. Halloween is eigenlijk het feest van oudjaar binnen de Keltische kalender. In de Keltische geschiedenis is dit het feest van de oogst en ook voor het eren van de doden. Deze wandeling staat daarom in het teken van de waarde van het leven en de visie op de dood. Ik ga je op verschillende manieren in contact brengen met de vragen “hoe waardeer jij jezelf en jouw leven?” en “hoe ga jij om met de dood?”. Om vooral ook je gevoel, je innerlijke stem en je onbewuste te laten spreken, gaan we wandelen wanneer het donker wordt. Dan zijn onze zintuigen anders ingesteld en kan je de aandacht richten op jezelf.
Tijd: 17:00 – 20:00
Locatie: Usselerrietweg, Enschede (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op zaterdag 29 okt.

Zondag 18 december 2022 – Winter forest bathing

Deze wandeling staat in het teken van de winter. In de natuur zien we dat alles zich terug trekt om energie te besparen en voor te bereiden op een nieuw jaar. Bezinning, rust en structuur in het leven zijn daarom ook de onderwerpen die deze wandeling diepgang geven. Hier gaat het over wat jij nodig hebt om tot jezelf te komen, hoe het je lukt om je eigen weg te volgen en hoe jij ook eigen plannen kunt maken voor de toekomst.
Tijd: 13:00 – 16:00
Locatie: Het Lutterzand, De Lutte (Precieze locatie wordt bij aanmelding doorgegeven)
Meld je aan uiterlijk op vrijdag 16 dec.