Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is een geneeswijze, waarbij alle onderdelen van het leven van de mens als even belangrijk gezien worden. De diagnostiek is erop gericht om onderliggende oorzaken op te sporen, of dit nu fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal of spiritueel van aard is. Regulier medische onderzoeksmethoden kunnen hier net zo goed inzicht geven als ook de volledige ziekte geschiedenis en een iriscopie. De ziekte wordt niet enkel als belemmerende klacht gezien, maar als signaal van je systeem dat er iets niet lekker loopt. Zelfs als er regulier medisch niets aangetoond kan worden, zal dat signaal (jouw klacht) serieus genomen worden en ga ik op zoek naar wat jij kunt doen om je gezondheid te verbeteren.

Een gecombineerde leefstijl interventie op maat met extra’s voor alle vormen van ziekte

Een op maat gemaakt behandelplan geeft de richting aan. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van één of een combinatie van verschillende therapievormen. Natuurtherapie biedt therapie met behulp van voeding, kruiden, Bach bloesems, lichaamsgerichte adviezen en dieren (zie hier beneden voor een korte beschrijving). Juist door de combinatie van de verschillende interventies, ontstaat er een kompleet pakket dat ondersteuning biedt in het veranderen van je leefstijl. De nadruk ligt hierbij op het vergroten van je gezondheid, niet zo zeer op het verkleinen van je ziekte. Door iedere keer te evalueren hoe jij reageert op de behandeling, blijft de therapie toegespitst op jou in het hier en nu.

Samen gaan we aan de slag om jouw gezondheid te versterken!

De geneeskracht van de natuur is wellicht nog niet volledig wetenschappelijk onderzocht, maar vormt zeker de basis van onze evolutie. Hoewel ook regulier medische hulpmiddelen (zoals medicijnen) onderdeel kunnen zijn van het genezingsproces, zullen natuurlijke middelen de voorkeur genieten.

Het contact met de natuur staat hierbij steeds op de voorgrond.

Wil je meer weten over natuurgeneeskunde in het algemeen? Lees dan mijn blog’s om inzicht te krijgen in deze manier van behandelen. Ook via onderstaande links kan je per klacht inzicht krijgen in de werkwijze.

Kan ik iets voor jou betekenen?

Vooral bij chronische klachten werkt de natuurgeneeskunde sterk. Daar waar reguliere behandelwijzen vooral aan symptoombestrijding doet, werkt de natuurgeneeswijze aan een algehele verbetering van de gezondheid.

Om je een indruk te geven met welke klachten je bij mij aan kunt kloppen, zijn hier enkele voorbeelden:

Hooikoorts     Vermoeidheid    Chronische Pijn     Hoofdpijn en Migraine     Angst
Depressie    Burn-out     Ziekte van Lyme      Spijsverteringsklachten

Volg de link om meer informatie te krijgen. Ook voor andere klachten neem gerust contact op en vraag of ik ook iets voor jou kan betekenen!

Iriscopie

Irisdiagnose

De iriscopie biedt mij, naast de anamnese en lichaamsgerichte onderzoeken, een heel bijzonder diagnostisch instrument. Het oog is namelijk de enige plek van het lichaam waar onder andere bloedvaten, bindweefsel en musculatuur te zien zijn. Met behulp van close-up foto’s van beide ogen, kan ik als het ware een kijkje nemen achter de schermen. Zo kan ik een gedetailleerde inschatting maken van jouw gezondheid en onderliggende oorzaken van klachten opsporen. Ook een los iriscopie consult voor €45 bied al veel inzichten. Neem contact op als je hier meer over wilt weten.

Voeding

Hippocrates zei het al: laat voeding je medicijn zijn!

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het helende effect van gezonde voeding. Wat gezonde voeding is, is echter een hele zoektocht. De juiste voeding voor de ene persoon is namelijk niet per definitie de juiste voeding voor de ander, gezien ieder een uniek spijsverteringssysteem heeft.

Mijn voedingsadviezen zijn daarom altijd individueel en in overeenstemming met jouw spijsverteringssysteem.

Voeding = Voedsel + Vertering

Graag deel ik mijn kennis over gezond voedsel en hoe het verteerd wordt. Ik begeleid je graag in het proeven en voelen wat goed voor je is. Bij Natuurtherapie kan je ook een los consult voor algemene voedingsadviezen boeken. Hier bekijken we je voedingspatroon en ga je naar huis met eenvoudig toepasbare adviezen.

Kruiden

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde, is therapie met planten. Deze techniek van behandelen is gebaseerd op eeuwen lang behouden en doorgegeven gebruiken. Steeds meer wordt de werkzaamheid van kruiden ook wetenschappelijk aangetoond. De kracht van planten blijft mij verbazen. Het lijkt wel echt alsof er tegen iedere kwaal een kruid gewassen is! Aan de hand van de diagnose kan ik voor jou een individuele thee, tinctuur of andere vorm van kruidenrecept uitwerken.

 

Bach bloesems

De Bach bloesem therapie, ook wel Bach remedies, betreft de werkwijze zoals die door Dr. Edward Bach (1886-1936) in Wales ontwikkeld is. Geïnspireerd door S. Hahnemann (1755-1843, de grondlegger van de homeopathie) zag Bach dat ziekte qua oorsprong niet materieel was, waardoor een werkelijk geneeskrachtig middel ook niet materieel kon zijn. Vooral gericht op psychosomatische ziekten, heeft Bach 38 Remedies intuïtief ontdekt, die invloed uitoefenen op de gemoedstoestand van een persoon. Door de insteek op emotioneel niveau kan deze therapievorm aandacht geven aan het herstellen van het evenwicht tussen lichaam, geest en ziel.

Massage

MassageIk bied verschillende vormen van massage aan in mijn praktijk en talrijke eenvoudige handelingen, die je vervolgens zelf thuis kunt uitvoeren. Te denken valt hier aan een kruikje, een gezichtsmasker of een voetenbad. Ook ademhalingsoefeningen en oefeningen gericht op houding en beweging vallen binnen de mogelijkheden.

 

Door jou aan te raken, wordt jij je bewust van jezelf.

Dieren

Ik zie het inzetten van dieren als assistent als een logische, bijzondere en verrijkende therapievorm, omdat de interactie met dieren op alle niveau‘s (fysiek, geestelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel) positieve effecten kunnen brengen.

Bij Natuurtherapie kan je assistentie krijgen van honden en schapen. Tijdens een therapie met dieren zullen we vaker buiten als binnen te werk gaan: je komt echt in contact met de natuur! Zo kunnen we een keer een stevige wandeling maken met de honden, waarbij we extra aandacht besteden aan een goede ademhaling. Of we gaan bijvoorbeeld naar de schapen om je grenzen te leren aanvoelen en aangeven.

Om kennis te maken met deze therapievorm kan je een los consult met hond boeken. Voor meer informatie neem contact op.

Therapie met dieren

Wil je meer weten over een therapievorm, de tarieven of direct een afspraak maken? Neem dan contact op.