Over ons

Esra Tjemkes – de therapeute

Vanaf het moment dat ik mijn vriend, Rick, leerde kennen stelde hij mij steeds weer de vraag: “Wat vind jij leuk om te doen?” Deze vraag heb ik steeds weer geprobeerd voor mezelf te beantwoorden, vooral in verband met mijn opleiding. Eerst studeerde ik International Leisure Management (ILM), waar ik geleerd heb dat ik niet in een wereld van schijn-vreugde en tijdelijk plezier wil leven. Ik gaf een eigen draai aan de opleiding en kwam in contact met animal assisted interventions. De series van The Dogwhisperer met Cesar Millan maakte mij bewust van hoe honden ons laten zien wat het effect is van ons eigen gedrag. Hier moest ik iets mee!

Altijd al waren dieren erg belangrijk in mijn leven. Als klein meisje al had ik zelfs oog voor mieren die met hele snelwegen een boom beklommen. In mijn ouderlijk huis hadden we katten, waarmee ik een innige band heb opgebouwd. En toen ik met Rick ging samenwonen hebben we binnen 2 maanden onze eerste hond (Harry) in huis gehaald.

Dat was het zelfde moment waarop ik bezig was met mijn scriptie voor ILM, waar leiderschapstrainingen met behulp van dieren het onderwerp was. Door de burn-out waar ik in terecht kwam, ging ik mij opnieuw afvragen

“wat vind ik leuk om te doen?”

ILM paste niet meer als antwoord, en de natuur, het contact met dieren en eerlijkheid kwam op de voorgrond te staan. Via het advies van mijn moeder kwam ik uit op natuurgeneeskunde.

In de natuurgeneeskunde heb ik mijn passie gevonden. Hier kan ik andere mensen oprecht helpen door het contact met de natuur en zichzelf te versterken. De studie aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen te Arnhem heeft mij naast kennis en ervaring ook kracht en motivatie gegeven om steeds opnieuw mensen tot in de fijnste puntjes te leren kennen. Op 24 juni 2016 heb ik mijn diploma feestelijk in ontvangst genomen.

De opleiding animal assisted interventions aan het Institut für soziales lernen mit Tieren, die ik in januari 2015 afgerond heb, heeft mij de theoretische basis voor het werken met dieren geboden. Hier heb ik heel veel inspiratie, motivatie en kennis opgedaan. De opleiding heeft mij een stevig fundament onder mijn voeten gegeven. Het werken met dieren wordt zo niet alleen door mijn hart, maar ook door mijn verstand vormgegeven.

Ik ben nooit klaar met leren.

Ik zal steeds cursussen, opleidingen en workshops blijven volgen om mijn kennis en ervaring te vergrootten. Zo heb ik mij bijvoorbeeld verder verdiept in de Ziekte van Lyme, complementaire zorg bij zwangerschap en fytotherapie bij angst en depressie. Voor mijn volledige CV, incl een lijst aan nascholingen die ik heb gevolgd, vind je onderaan deze pagina een link waarmee je de pdf kunt downloaden.

Ook blijf ik leren van mijn patiënten. Elke keer verdiep ik mij opnieuw in het onderwerp waar de patiënt hulp voor zoekt. Ik geef niet snel op met de zoektocht naar de oorzaak van iemand z’n klachten. Zo komen we samen tot nieuwe inzichten en creatieve oplossingen.