De Schapen

Door de samenwerking met Grazeland, het bedrijf van Rick Blind, kan ik schapen inzetten als assistenten in de therapie en activiteiten van Natuurtherapie.

IMG_3329_1Het soort schaap dat Grazeland heeft, valt onder het ras ‘Solognote’. Dit schapenras komt oorspronkelijk uit een streek in midden-Frankrijk genaamd de Sologne. De Solognote staat bekend als een robuust schapenras, uitermate geschikt voor veengebieden zoals de omstreken van Enschede. Opvallend is het dier vanwege zijn kastanje bruine kleur. De wol van het schaap verbleekt wel in de zon, vooral nadat ze voor de 1e keer geschoren zijn, maar de bruine kop, benen en buik geven de dieren een warme uitstraling.

Rick heeft het ras met verschillende redenen uitgezocht. Hij zocht een schaap dat goed aan de eisen van de begrazingsopdrachten in en om Enschede kon voldoen. Verder koos hij de Solognote vanwege een goed kudde-instinct en een zekere mate van interesse voor de mens. Als de dieren met rust en ruimte benadert worden, zijn ze nieuwsgierig genoeg om je te komen begroeten. Ze ruiken aan je schoenen en als je je op ooghoogte begeeft willen ze ook je gezicht en haren besnuffelen. Toch hebben ze nog steeds genoeg vluchtinstinct, om niet opdringerig te worden. Ze schrikken bij wilde bewegingen en laten zich als kudde goed verplaatsen ook door alleen mensen.

De schapen nodigen ons uit om naar buiten te gaan!

Omdat het contact met de schapen buiten op de wei plaats vindt, worden wij uitgenodigd om naar buiten te gaan. De frisse lucht, fluitende vogels en het groene gras dragen bij aan de bijzondere belevenis met de schapen. Zo komen we heel direct in contact met de natuur. Wel betekent dit dat wij worden uitgedaagd om, net als de schapen, de weersomstandigheden te trotseren!

Schapen van Grazeland