Het logo

Voordat ik mijn bedrijfje startte heb ik lang zitten knutselen aan een logo. Ik heb zitten tekenen en zocht op internet naar sprekende symbolen. Ik wou iets dat mij en mijn bedrijf kon weergeven in 1 plaatje. Uiteindelijk, met een beetje hulp van mijn familie, is dit het resultaat: twee spiraalvormen die met elkaar in verbinding staan.

In de natuur is de spiraal een structuur die op veel plekken terug te vinden is. Van de kosmische sterrenstelsels tot slakkenhuizen, van wervelwinden tot in de dubbele helix-structuur van ons DNA; overal kom je de spiraal tegen.

Dan is het ook niet raar dat juist deze vorm in de menselijke geschiedenis een heel oud symbool is. Vooral de Kelten hebben veel spiraal-afbeeldingen nagelaten; als decoratieve motieven in steen gehakt. Veel kun je er nog vinden in Frankrijk en Ierland. Maar ook in andere delen van de wereld, bij andere volkeren, komt de spiraal als symbool terug. Zo zien we de spiraal bijvoorbeeld ook terug in cultische dansen. Sacraal schrijdend werd het ritmisch naar binnen bewegen verbonden met het weer naar buiten dansen. De polariteit tussen buitenruimte en centrum werd met elkaar verbonden.

In de vorm van de spiraal symboliseert zich groei en ontwikkeling. Groei als beweging vanuit het midden, groter wordend en verder naar buiten. Ontwikkeling als een soort ont-vouwen, een uiterlijk meer en meer zichtbaar worden van een innerlijke kracht. De spiraal geeft de verbindingslijn weer van binnen naar buiten en omgekeerd.

Voor mij speelt die ontwikkeling een grote rol. En in mijn logo zie ik dan aan de ene kant mijn persoonlijke ontwikkeling, als mens en therapeut. En aan de andere kant de ontwikkeling van jou, het individu die in zijn ontwikkeling geraakt wordt door de mijne en omgekeerd. Zo zijn we voor een kortere of langere periode aan elkaar verbonden en ondersteunen we elkaar’s ontwikkeling.

Onderstaande foto is van het beeld dat mijn moeder, Petra Tjemkes, gemaakt heeft naar aanleiding van mijn logo. Mijn moeder is voor mijn ontwikkeling ook altijd erg belangrijk geweest. Dit beeld zal een speciale plek in mijn praktijkruimte krijgen.

Logo